Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kulki orzechowe

Bardzo zdrowy deser ze zmielonych orzechów, nasion i daktyli.

Kulki orzechowe
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      deser

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    młynek do kawy i robot kuchenny do rozdrabniania

Składniki:

  • 100 g daktyli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 80 g mielonych migdałów
  • 80 g nasion słonecznika
  • 2 łyżki masła z orzechów (najlepiej niesolonego masła nerkowca)
  • 1 łyżka nasion lnu (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, by zmiękły.

2.

Pół szklanki nasion słonecznika, łyżkę nasion lnu i pół szklanki zblanszowanych migdałów zmielić w młynku do kawy na jednorodny proszek.

3.

Daktyle, bez zalewy, rozdrobnić w robocie kuchennym na jednolitą masę.

4.

Zmielone orzechy i nasiona, daktyle, masło orzechowe i 2 łyżki wiórków kokosowych razem dokładnie wymieszać. Zagnieść w jednorodne ciasto.

5.

Z ciasta brać małe kawałki, w dłoni zagniatać i formować w kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtoczyć w pozostałym kokosie.

Dodatkowe uwagi:

Ten zdrowy deser może być ciężko strawny, więc nie należy zjeść zbyt wielu kulek na raz :)

Źródło inspiracji:

Joel Fuhrman

Przepis dodano 9 grudnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane