Ostatnio oglądane

AC_1345448139.jpg

Halszka

Ciasto z bezami " bezikowe"

Lubię i polecam :) poezja smaku, a do tego szybkie w wykonaniu

Ciasto z bezami " bezikowe"
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    24

    • Posiłek:

      wypieki

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      35 minut

    • Czas pieczenia:

      35 minut

Składniki:

  • 6 sztuk jajek
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 25 sztuk gotowych bezów (podłużne)
  • 1 opakowanie kremu karpatkowego
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 kostka masła
  • 350 ml 30% słodkiej śmietany
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 5 łyżeczek cukru pudru

Wykonanie:

1.

Pieczemy biszkopt: oddzielamy żółtka od białek.

2.

Białka z odrobiną soli ubijamy mikserem na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier.

3.

Do ubitej piany dodajemy żółtka i dalej mikserem mieszamy.

4.

Mąkę jedną i drugą mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ubitej masy jajecznej.

5.

Całość dokładnie mieszamy , ale już drewnianą łyżką.

6.

Wykładamy na blaszkę (30x20)wyłożoną papierem do pieczenia.

7.

Pieczemy w piekarniku 30-35 min. w tem.180 st.

8.

Po wystygnięciu równamy biszkopt nożem, i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki (można biszkopt nasączyć np. wodą z cukrem i cytryną).

9.

Gotujemy krem zgodnie z przepisem na opakowaniu.

10.

Zimny krem łączymy z kostką masła i wykładamy na biszkopt.

11.

Na kremie układamy bezy, jedna obok drugiej.

12.

Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i przykrywamy bezy.

13.

Całość posypujemy startą czekoladą.

Źródło inspiracji:

Dostałam od sąsiadki i polecam

Przepis dodano 10 grudnia 2013

Komentarze (4)

goszka 10 grudnia 2013 23:07 #1 reply report
Dodaję do mojego menu na przyszły tydzień. Zapowiada się bajecznie :)
goszka 11 grudnia 2013 07:18 #2 reply report
Zapomniałam, że to post, a tu takie przepisy ;) ! W takim razie będzie na święta :)
Halszka 15 grudnia 2013 17:39 #3 reply report
Na święta postaram się podać przepis na " Ambasadora", warty grzechu. pozdrawiam
goszka 28 grudnia 2013 18:14 #4 reply report
Ambasasora zrobię przy najbliższej okazji. Teraz zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Lekkie, owocowe, idealnie słodkie. I to dobry pomysł na dość szybki tort.

Zgaduję, że w moim wykonaniu nie wygląda dokładnie tak jak powinien. Użyłam za małej foremki i trochę za wysoki biszkopt mi wyrósł. Potem dałam chyba za dużo kremu karpatkowego, bo robiłam od podstaw, więc na oko. No i na końcu nie miałam już miejsca na bitą śmietanę ;) Ale o dziwo, smakowo wszystko komponowało się idealnie. Krem karpatkowy robiłam sama, nie z torebki, dodałam do niego prawdziwej wanili i to dodało odświętności całemu ciastu.

Czekam na Pani zdjęcie ciasta, żeby zobaczyć jak powinno wyglądać :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane