Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Jarmuż w sosie orzechowym

Ugotowany jarmuż, kapusta włoska lub inne podobne liściaste warzywo bardzo dobrze smakują w sosie ze zmielonych orzechów nerkowca wymieszanych z odrobiną mleka (w wersji wegańskiej należy użyć mleka sojowego). Można posypać suszoną cebulą. Ciekawa i bardzo zdrowa alternatywa dla tradycyjnych kombinacji tych warzyw.

Jarmuż w sosie orzechowym
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      15 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    młynek lub robot kuchenny do rozdrabniania orzechów

Składniki:

  • 200 g jarmużu (lub pół kapusty włoskiej)
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 0.5 szklanki mleka (może być sojowe)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Jarmuż posiekać.

2.

Na dno dużego garnka wlać kilka łyżek wody, a następnie wrzucić posiekany jarmuż. Przykryć i gotować przez kilka minut na średnim ogniu do czasu osiągnięcia ulubionej twardości. W razie potrzeby dolewać po kilka łyżek wody.

3.

Orzechy nerkować zmielić na jednolity proszek (można w młynku do kawy). Wymieszać z połową mleka, ewentualnie dodać trochę więcej mleka, żeby powstał sos o konsystencji gęstej śmietany.

4.

Sos wymieszać z ugotowanym jarmużem. Można doprawić solą i pieprzem. Posypać suszoną cebulą.

Przepis dodano 1 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane