Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sałata Waldorf

Sałatka Waldorf to nic innego jak popularna w Polsce sałatka z surowego selera z jabłkiem i majonezem przerobiona na wersjię luksusową. Dzięki dodatkowi prażonych orzechów włoskich, winogron i liści zielonej sałaty smaki są bogatsze i bardziej wyrafinowane. Warto zrobić.

Sałata Waldorf
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 0.5 selera korzeniowego
  • 1.5 jabłka
  • 200 g czerwonych winogron (bez pestek)
  • 1 cytryna
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rukoli (lub innej zielonej sałaty)
  • 3 łyżki majonezu (lub majonezu z jogurtem)
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Orzechy pokroić w większe kawałki. Opcjonalnie można podsmażyć na patelni w niewielkiej ilości masła.

2.

Seler obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce.

3.

Jabłko umyć. Zostawić skórkę. Przekroić na cztery i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w słupki lub zetrzeć na grubej tarce.

4.

Seler i jabłko wymieszać i polać sokiem z cytryny.

5.

Winogrona umyć i przekroić na pół.

6.

W miseczce przygotować sos: majonez lub majonez z jogurtem doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

7.

Wymieszać seler z jabłkiem z połową winogron i orzechów oraz z sosem majonezowym. Skosztować i ewentualnie doprawić.

8.

Na talerze układać liście sałaty. Na to wyłożyć sałatkę z selera z jabłkiem. Posypać resztą orzechów i winogron.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast winogron można użyć rodzynek (2-3 łyżki). Przed dodaniem do sałatki należy je sparzyć.

Przepis dodano 16 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane