Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Kasza bulgur z batatem i fetą

Danie obiadowe dla wegetarian i nie tylko. Słodkie, pieczone ziemniaki do tego kasza bulgur i słona feta a wszystko wzbogacone o lekki dressing. Bogactwo smaków i witamin. Kasze dostarczają naszemu organizmowi witaminę B, PP, E, kwas foliowy. Warto je wprowadzić do swojego menu.

Kasza bulgur z batatem i fetą
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 300 g batata
  • 1/2 szkl. kaszy bulgur
  • 1 sałata rzymska
  • 50 g sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka syropu cukrowego (Goldsaft)
  • do smaku sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

1.

Kaszę płuczemy, zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na sitku.

2.

Ziemniaka obieramy i kroimy w dużą kostkę, wkładamy do miski i wlewamy oliwę. Ziemniaki mieszamy z oliwą i wykładamy na blachę. Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Ziemniaki pieczemy ok. 15-20 minut, w połowie czasu mieszając je.

3.

Do małego garnuszka wyciskamy sok z cytryny i dodajemy syrop cukrowy, doprawiamy solą i pieprzem. Garnuszek wstawiamy na palnik i podgrzewamy, dressing powinien się zredukować. Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni i prażymy je.

4.

Z sałaty odrywamy pojedynczo liście i układamy na talerzu. Na liście nakładamy kaszę, na to ziemniaki, pokruszoną fetę i pestki dyni. Całość skrapiamy ciepłym dressingiem.

Przepis dodano 17 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane