Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Gulasz wieprzowy z kapustą i marchewką z szybkowara
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
25 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szybkowar
Składniki:
- 700 g wieprzowiny bez kości
- 2 cebule
- 1 kapusta
- 3 marchewki
- 4 ziemniaki (opcjonalnie)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
Wykonanie:
1.
Wieprzowinę pokroić w dużą kostkę. Na oleju mocno podsmażyć z każdej strony. Na chwilę odstawić.
2.
Cebule przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać.
3.
W szybkowarze rozgrzać odrobinę oleju. Zeszklić cebulę. Dodać czosnek i krótko podsmażyć.
4.
Wlać 0.5-1 szklanki wody. Wrzucić mięso. Dodać kapustę pokrojoną w 4-6 części (muszą zostać duże kawałki kapusty, żeby się nie rozgotowała) oraz marchewki pokrojone w grube plasterki. Można też dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę.
5.
Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2, 15psi/1bar. Gotować przez 6 minut od czasu osiągnięcia ciśnienia. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.
6.
Po otwarciu garnka doprawić solą i pieprzem. Kapustę można pokroić w mniejsze kawałki. Tuż przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką.
Do potrawy podawać:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 18 stycznia 2014
Skomentuj pierwszy!