Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Gulasz wieprzowy z kapustą i marchewką z szybkowara

Solidny i szybki obiad z szybkowara.

Gulasz wieprzowy z kapustą i marchewką z szybkowara
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      25 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 700 g wieprzowiny bez kości
  • 2 cebule
  • 1 kapusta
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki (opcjonalnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

1.

Wieprzowinę pokroić w dużą kostkę. Na oleju mocno podsmażyć z każdej strony. Na chwilę odstawić.

2.

Cebule przekroić na pół, a następnie pokroić w plasterki. Czosnek drobno posiekać.

3.

W szybkowarze rozgrzać odrobinę oleju. Zeszklić cebulę. Dodać czosnek i krótko podsmażyć.

4.

Wlać 0.5-1 szklanki wody. Wrzucić mięso. Dodać kapustę pokrojoną w 4-6 części (muszą zostać duże kawałki kapusty, żeby się nie rozgotowała) oraz marchewki pokrojone w grube plasterki. Można też dodać ziemniaki pokrojone w dużą kostkę.

5.

Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2, 15psi/1bar. Gotować przez 6 minut od czasu osiągnięcia ciśnienia. Odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.

6.

Po otwarciu garnka doprawić solą i pieprzem. Kapustę można pokroić w mniejsze kawałki. Tuż przed podaniem można posypać posiekaną pietruszką.

Do potrawy podawać:

Można dodatkowo podać ziemniaki, makaron lub pieczywo.

Źródło inspiracji:

Miss Vickie's big book of pressure cooker recipes.

Przepis dodano 18 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane