Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Enchillada z fasolą

Prawie wegetariańskie meksykańskie naleśniki z fasolą, papryką i kukurydzą.

Enchillada z fasolą
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 6 tortilli
  • 1 papryka zielona
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli pinto (lub czarnej)
  • 250 g sosu pomidorowego (lub duża puszka pomidorów)
  • 1 szklanka kukurydzy (mrożona)
  • 1 łyżka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego chilli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g żółtego sera

Wykonanie:

1.

Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.

2.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Usmażyć cebulę z papryką.

3.

Dodać kminek i chilli. Wymieszać i smażyć przez pół minuty.

4.

Dodać sos pomidorowy, ugotowaną fasolę bez zalewy oraz kukurydzę. Gotować wszystko razem przez 5 minut.

5.

Dodać posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem według upodobań.

6.

Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne, któego dno wysmarować odrobiną tłuszczu.

7.

Farsz nakładać na tortille i zwijać w rulon. Tortille układać w naczyniu żaroodpornym.

8.

Tortille posypać startym żółtym serem.

9.

Piec 20 minut.

Do potrawy podawać:

zielona sałata

Przepis dodano 28 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane