Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zupa szparagowo-orzechowa

Bardzo ciekawa zupa ze szparagów, zabielona pastą ze zmielonych migdałów i orzechów nerkowca. Bardzo prosta, szybka i bardzo zdrowa.

Zupa szparagowo-orzechowa
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 0.25 szklanki orzechów nerkowca
  • 0.25 szklanki migdałów
  • 4 daktyle
  • trochę świeżej kolendry
  • 0.5 l wywaru warzywnego
  • 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej Bradd Liquid Aminos)
  • 1 szklanka mleka (może być roślinne)

Wykonanie:

1.

Szparagi umyć, usunąć stwardniałe końcówki. Pokroić w mniejsze kawałki.

2.

Szparagi zalać wywarem warzywnym. Dodać sos sojowy. Zagotować i gotować do miękkości.

3.

Etap opcjonalny: orzechy, migdały i daktyle wraz z kilkoma łyżkami mleka rozdrobnić na gładkie puree.

4.

Do zupy dodać puree orzechowe i rozdrobnić na gładkie puree. Doprawić według upodobań.

5.

Do zupy można dolać więcej mleka lub wywaru, jeśli zupa jest zbyt gęsta.

6.

Zupę podawać z odrobiną świeżo posiekanej kolendry.

Dodatkowe uwagi:

Do zupy dobrze pasuje odrobina oleju truflowego.

Przepis dodano 28 stycznia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane