Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Sos śmietanowo - grzybowy

Pieczarki w sosie śmietankowym z cebulą. Można podawać jako dodatek do ryżu lub placków ziemniaczanych.

Sos śmietanowo - grzybowy
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      sosy

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas gotowania:

      5 minut

    • Czas smażenia:

      10 minut

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki

Wykonanie:

1.

Pieczarki wytrzeć papierowym ręcznikiem. Pokroić na połówki, jeśli są duże to dodatkowo na ćwiartki lub plasterki. Cebule obrać i pokroić na piórka lub w kostkę.

2.

Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pieczarki z cebulą. Nie solić. Smażyć na dość dużym ogniu aż pieczarki się zarumienią i ewentualnie odparuje woda. Należy pilnować żeby się nie przypaliły. Jeśli patelnia jest mała, to warto smażyć w kilku partiach. Pieczarki ładniej się usmażą, jeśli nie są w tłoku.

3.

Wlać śmietanę, zamieszać i zagotować. Gotować kilka minut, aż sos trochę zgęstnieje.

4.

Posolić i popierzyć. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Przepis dodano 15 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane