Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Spaghetti z krewetkami w aromatycznym sosie

Lubię program, który prowadzi Michel Moran. Ostatnio przygotował smażone krewetki, ale w inny sposób, tzn. inaczej przyprawione, bo z kolendrą i gorczycą. Generalnie nie przepadam za krewetkami, ale musiałam spróbować, czy to połączenie pasuje do siebie. Nie spodziewałam się, że będzie to aż tak dobre.

Spaghetti z krewetkami w aromatycznym sosie
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 250 g krewetek (mrożone, podgotowane, obrane)
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 50 g płatków migdałów
  • 1 łyżeczka kolendry w kulkach
  • 1/2 łyżeczki gorczycy w kulkach
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (mielonej)
  • 3 łyżki masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 250 g makaronu spaghetti
  • do smaku sól morska, pieprz

Wykonanie:

1.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć migdały, upraż je. Gorczycę i kolendrę zmiksuj albo w młynku do kawy lub rozetrzyj w moździerzu. Dosyp do migdałów, dodaj też paprykę w proszku, podsmaż wszystko krótko.

2.

Makaron ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.

3.

Do migdałów i przypraw dodaj masło, zmniejsz ogień, wrzuć przekrojone na pół pomidorki, dolej wina. Dorzuć krewetki, smaż już tylko chwilkę ok. 1-2 minut, inaczej krewetki będą gumowe. Na sam koniec dodaj soli i pieprzu. Do sosu wrzuć makaron, wymieszaj i od razu podawaj, posyp szczypiorem.

Dodatkowe uwagi:

W przepisie autor używa świeżych krewetek, ja nie miałam, więc mrożone też się sprawdziły. Od siebie dodałam też makaron i trochę pozmieniałam przepis.

Źródło inspiracji:

Michel Moran "Doradca smaku"

Przepis dodano 12 lutego 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane