Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Mintaj w curry

Danie bardzo lekkie i szybkie w wykonaniu. Pyszny, lekko ostry sos curry z mintajem i brokułem.

Mintaj w curry
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 4 filety mintaja
  • 1/2 cytryny (sok)
  • do smaku sól i pieprz
  • trochę mąki (do obtaczania ryby)
  • trochę oleju (do smażenia ryby)
  • 1 szkl. bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 g brokuła
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry

Wykonanie:

1.

Rybę, jeśli zamrożona należy rozmrozić, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 15 minut. Potem należy ją posolić i posypać pieprzem, pokroić na 2-3 cm kawałki i takie obtoczyć w mące.

2.

Na dużą patelnię wlej 3 łyżki oleju, rozgrzej i usmaż na złoto kawałki ryby.

3.

Brokuła rozdziel na mniejsze różyczki. Do ryby wlej bulion, dodaj brokuła i duś jakieś 5 minut często przewracając brokuła. Potem dolej mleczko kokosowe i pastę curry. Całość doprowadź do wrzenia i wtedy wyłącz i zestaw z ognia. Dopraw solą. Przykryj pokrywą. Chodzi o to żeby nie przegotować ryby, ale żeby brokuł zrobił się miękki. Curry podawaj z ryżem, np. basmati.

Dodatkowe uwagi:

Zamiast mintaja można użyć innych filetów, np. dorsza, łososia.

Przepis dodano 2 marca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane