Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Jarmuż z tofu i brokułami

Pyszne, proste i super zdrowe danie wegańskie.

Jarmuż z tofu i brokułami
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      lunch

    • Dieta:

      wegańska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 180 g jarmużu
  • 200 g tofu
  • 10 małych pieczarek (lub grzybów shitake)
  • 1 mały brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju sezamowego (lub zwykłego)
  • 3 łyżki sosu sojowego (najlepiej tamari)
  • 1 łyżka białej pasty miso
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Wykonanie:

1.

Ziarna sezamu lekko podsmażyć na czystej patelni i odstawić.

2.

Tofu odsączyć z wody na ręczniku papierowym. Pokroić w kostkę i odstawić.

3.

Cebulę pokroić w piórka. Jarmuż pokroić w duże paski. Kwiat brokułu podzielić na małe różyczki. Łodygę obrać i pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Grzyby pokroić w cienkie plasterki.

4.

Pastę z miso wymieszać z dwoma łyżkami wody. Dodać sos sojowy oraz ocet balsamiczny. Dodać jedną łyżkę soku z imbiru (można bardzo małe kawałki wyciskać w wyciskarce do czosnku). Wymieszać i odstawić.

5.

Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju sezamowego. Podsmażyć cebulę z czosnkiem oraz grzyby. Dodać pokrojoną łodygę brokułu. Smażyć kilka minut.

6.

Dodać jarmuż oraz tofu i smażyć kolejne 5 minut, aż jarmuż będzie miał ładny zielony kolor.

7.

Dodać różyczki brokułu. Wymieszać. Garnek przykryć i gotować 5 minut.

8.

Ściągnąć z ognia. Dodać sos i dobrze wymieszać.

9.

Danie nakładać na talerze. Na końcu posypać ziarnami sezamu.

Źródło inspiracji:

Przepis na stronie firmy Clearspring (produkują dobre tofu i miso)

Przepis dodano 10 marca 2014

Komentarze (1)

Iwona 27 marca 2014 09:13 #1 reply report
Musiało byc pyszne...

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane