Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Drożdżówki z rodzynkami i orzechami

Bułki drożdżowe z nadzieniem ze smażonych na maśle orzechów i rodzynek.

Drożdżówki z rodzynkami i orzechami
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    16

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      2 godziny 30 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      20 minut

    • Czas pieczenia:

      30 minut

    • Czas smażenia:

      5 minut

    • Czas leżakowania:

      1 godzina 30 minut

Składniki:

  • 14 g suchych drożdży
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 375 ml mleka
  • 550 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0.5 łyżeczki przyprawy korzennej (np do pierników)
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów
  • 25 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka wody

Wykonanie:

1.

Podgrzej mleko, powinno być ciepłe ale nie gorące. Wymieszaj drożdże, łyżkę mąki i cukru. Mieszając, powoli wlewaj mleko. Dobrze wymieszaj i odstaw w bardzo ciepłe miejsce na 15 minut.

2.

Roztop 50g masła.

3.

Wymieszaj 550g mąki, 1 łyżkę cukru i przyprawy (cynamon, gałka muszkatałowa, przyprawa korzenna). Gdy zobaczysz że drożdże już się budzą, wlej je do mąki. Zamieszaj. Dodaj jajko i roztopione masło.

4.

Teraz następuje najbardziej wymagający etap, ugniatanie ciasta. Jeśli masz robota kuchennego, to go użyj. Jeśli nie, to w rękach ugniataj ciasto przez 10 minut.

5.

Ciasto umieść w natłuszczonej misce i odstaw w bardzo ciepłe miejsce na godzinę, aż trochę urośnie.

6.

Zrób nadzienie do drożdżowek. Na patelni rozgrzej 50g masła, dodaj łyżkę ciemnego cukru oraz orzechy. Smaż aż się lekko zarumienią. Często mieszaj i uważaj, żeby się nie przypaliły. Gdy orzechy będą usmażone dodaj rodzynki, zamieszaj i odstaw na bok, żeby masa ostygła.

7.

Gdy ciasto już urośnie, wyłóż je na posypany mąką stół i ugniataj przez minutę.

8.

Podziel ciasto na dwie częsci.

9.

Jedną część rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 20cm na 30cm. Rozłóż na cieście połowę nadzienia z orzechów i rodzynek. Na dłużych brzegach prostokąta zostaw po 2cm bez nadzienia. Zwiń ciasto w roladę, zaczynając od jednego z dłuższych brzegów. Pokrój roladę na 8 części.

10.

Zrób to samo dla drugiej części ciasta.

11.

Ciastka układaj w natłuszczonej formie, około 25cm na 35cm.

12.

Przykryj formę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

13.

Włącz piekarnik i nastaw go na 200 stopni C. Dobrym pomysłem może być ustawienie rosnących bułek przy grzejącym się piekarniku.

14.

W szklance wymieszaj 50g cukru z 1 łyżką wody. Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika posmaruj górną powierzchnię bułek tak przygotowanym cukrem.

15.

Piecz 30 minut.

Dodatkowe uwagi:

Nadzienie drożdżówek można modyfikować. Mogą to być same rodzynki lub same orzechy. Moja ulubiona wersja to orzechy pecan z rodzynkami i suszoną żurawiną. Uważaj na gałkę muszkatałową - świeżo starta pachnie cudownie, ale jeśli dasz jej odrobinę za dużo to zdominuje smak bułek.

Przepis dodano 15 kwietnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane