Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Sałata orientalna z rzodkiewek

Rukiew wodna z rzodkiewkami i kolendrą polana sosem sojowym wymieszanym z sokiem z limonki i klementynki i posypana ziarnami sezamu. Rewelacyjnie pasuje do <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/891/stek-wolowy-z-salatka-z-rzodkiewek-i-frytkami" target="_blank">tej wołowiny w sosie orientalnym</a>.

Sałata orientalna z rzodkiewek
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - warzywo

    • Kuchnia:

      japońska

    • Czas całkowity:

      15 minut

Składniki:

  • 50 g rukwi wodnej
  • 1 biała rzodkiew (rzodkiew japońska, daikon lub mooli)
  • 10 rzodkiewek
  • 1 rzodkiew arbuzowa (opcjonalnie)
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • 1 klementynka
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego (tamari)
  • 1 łyżka nasion sezamu

Wykonanie:

1.

Nasiona sezamu lekko sprażyć na suchej patelni.

2.

Limonkę i klementynkę dokładnie umyć. Zetrzeć trochę skórki i wycisnąć sok. Dodać olej sezamowy i sos sojowy. Dokładnie wymieszać.

3.

Wszystkie rzodkiewki dokładnie umyć. Białą rzodkiew pokroić albo na plasterki albo na cienkie długie pasy. Rzodkiew jest czasami bardzo duża, więc możliwe, że wystarczy jej tylko połowa. Małe rzodkiewki pokroić na plasterki. Rzodkiew arbuzową (opcjonalna) pokroić na plasterki.

4.

Wymieszać liście rukwi wodnej z rzodkiewkami. Dodać liście kolendry. Zalać sosem. Posypać sprażonymi ziarnami sezamu.

Źródło inspiracji:

gazetka sklepu Ocado

Przepis dodano 27 marca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane