Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Muffinki z porzeczką
-
Porcje:
12
-
-
Czas całkowity:
45 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
formy do muffinek lub małych chlebków
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 0.5 szklanki jogurtu
- 0.5 szklanki oleju (o neutralnym smaku)
- 1.5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki cytryny
- 1-1.5 szklanki porzeczki (czerwonej lub czarnej)
Wykonanie:
1.
Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Przygotować formy na 12 muffinek i wyłożyć je papilotkami.
2.
Dokładnie wymieszać jajka, jogurt, olej i cukier.
3.
W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli oraz startą skórkę cytryny.
4.
Dokładnie wymieszać suche składniki z mokrymi. Połowę owoców wymieszać z ciastem.
5.
Masę równo rozłożyć do formy na muffinki.
6.
Na górze położyć pozostałe porzeczki.
7.
Piec 25-30 minut. Przed wyjęciem z pieca patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.
Przepis dodano 14 kwietnia 2014
Skomentuj pierwszy!