Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Muffinki z porzeczką

Moje ulubione muffinki; dość kwaskowate, bo z kwaskowatymi owocami. Zamiast porzeczki można użyć jeżyn lub słodszych owoców, jak maliny lub jagody.

Muffinki z porzeczką
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      45 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    formy do muffinek lub małych chlebków

Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 0.5 szklanki jogurtu
  • 0.5 szklanki oleju (o neutralnym smaku)
  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skórki cytryny
  • 1-1.5 szklanki porzeczki (czerwonej lub czarnej)

Wykonanie:

1.

Nastawić piekarnik na 180 stopni C. Przygotować formy na 12 muffinek i wyłożyć je papilotkami.

2.

Dokładnie wymieszać jajka, jogurt, olej i cukier.

3.

W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać szczyptę soli oraz startą skórkę cytryny.

4.

Dokładnie wymieszać suche składniki z mokrymi. Połowę owoców wymieszać z ciastem.

5.

Masę równo rozłożyć do formy na muffinki.

6.

Na górze położyć pozostałe porzeczki.

7.

Piec 25-30 minut. Przed wyjęciem z pieca patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.

Przepis dodano 14 kwietnia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane