Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Błyskawiczna zupa brokułowa z szybkowaru

Przepis na zdrową i szybką zupę z szybkowaru. Wymaga bardzo mało pracy i da się zrobić z dzieckiem na ręku lub uczepionym u nogi.

Błyskawiczna zupa brokułowa z szybkowaru
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Dieta:

      dla dzieci

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego (ewentualnie dwie kostki bulionowe)
  • 450 g brokuły mrożonej
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżki kremowego serka (lub kwaśnej śmietany lub jogurtu)
  • 120 g żółtego sera
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę.

2.

Do szybkowara wlać wywar. Dodać ziemniaki oraz zamrożone brokuły.

3.

Garnek zamknąć. Ustawić na poziom 2. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 3-5 minut.

4.

Szybkowar odstawić do czasu aż ciśnienie opadnie.

5.

Garnek ostrożnie otworzyć. Dodać kremowy serek. Doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań. Nie przesadzić z solą, bo do zupy dojdzie jeszcze żółty ser.

6.

Żółty ser zetrzeć na grubej tarce; potrzeba mniej więcej po 2 łyżki startego sera na talerz.

7.

Do talerzy nalewać zupę. Na górę nałożyć po 2 łyżki żółtego sera.

Dodatkowe uwagi:

Jeśli mamy czas, to najpierw można w garnku podsmażyć posiekaną cebulę z ząbkiem czosnku. A dopiero gdy cebula zmięknie, dodać ziemniaki, brokuły i wywar. Dalej postępować jak w przepisie.

Do potrawy podawać:

Zupę dodatkowo można posypać posiekanym szczypiorkiem. Można podawać samą lub z grzankami.

Przepis dodano 28 kwietnia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane