Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Makaron po tajsku

Chiński makaron (noodle lub nudle do woka) przygotowany na sposób tajski, z sosem sojowym, sosem rybnym i odrobiną tamaryndy. Do tego kiełki fasoli. Gotowy w 10 minut. Stanowi świetny dodatek do dań azjatyckich, na przykład do <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/920/ryba-po-chinsku" target="_blank">tej ryby po chińsku.</a>

Makaron po tajsku
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - cukry

    • Kuchnia:

      azjatycka

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 200 g makaronu chińskiego (pszenny lub ryżowy)
  • 4 łyżki oleju (najlepiej oleju z orzechów arachidowych)
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 5 szczypiorów
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty z tamaryndy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • 2 łyżki orzechów arachidowych
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie:

1.

Makaron ugotować lub namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić.

2.

Orzeszki arachidowe grubo posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Odstawić.

3.

Średni kawałek imbiru, około 3cm, bardzo drobno posiekać.

4.

Kilka szczypiorów pokroić w paski.

5.

Dwa ząbki czosnku drobno posiekać.

6.

Na woku lub na patelni bardzo mocno rozgrzać kilka łyżek oleju. Przez całe smażenie patelnia powinna stać na silnym ogniu.

7.

Wrzucić czosnek, imbir i szczypior. Smażyć, często mieszając przez 1 minutę.

8.

Dodać łyżkę tamaryndy, łyżkę sosu sojowego i 2 łyżki sosu rybnego. Wymieszać.

9.

Wrzucić makaron i podgrzewać około 1 minuty.

10.

Dodać kiełki fasoli, wymieszać dokładnie i podgrzewać kolejną minutę.

11.

Na patelni makaron przesunąć na jeden bok i zrobić trochę miejsca. Wlać jajko i smażyć przez 30 sekund. Wymieszać jajko z makaronem.

12.

Makaron doprawić solą i białym pieprzem. Posypać drobno posiekaną kolendrą.

Źródło inspiracji:

James Martin Saturday Kitchen

Przepis dodano 7 maja 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane