Zaloguj się żeby móc ocenić.

goszka
Makaron po tajsku
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Składniki:
- 200 g makaronu chińskiego (pszenny lub ryżowy)
- 4 łyżki oleju (najlepiej oleju z orzechów arachidowych)
- 2 cm świeżego imbiru
- 5 szczypiorów
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka pasty z tamaryndy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 150 g kiełków fasoli mung
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 2 łyżki świeżej kolendry
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1.
Makaron ugotować lub namoczyć zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić.
2.
Orzeszki arachidowe grubo posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Odstawić.
3.
Średni kawałek imbiru, około 3cm, bardzo drobno posiekać.
4.
Kilka szczypiorów pokroić w paski.
5.
Dwa ząbki czosnku drobno posiekać.
6.
Na woku lub na patelni bardzo mocno rozgrzać kilka łyżek oleju. Przez całe smażenie patelnia powinna stać na silnym ogniu.
7.
Wrzucić czosnek, imbir i szczypior. Smażyć, często mieszając przez 1 minutę.
8.
Dodać łyżkę tamaryndy, łyżkę sosu sojowego i 2 łyżki sosu rybnego. Wymieszać.
9.
Wrzucić makaron i podgrzewać około 1 minuty.
10.
Dodać kiełki fasoli, wymieszać dokładnie i podgrzewać kolejną minutę.
11.
Na patelni makaron przesunąć na jeden bok i zrobić trochę miejsca. Wlać jajko i smażyć przez 30 sekund. Wymieszać jajko z makaronem.
12.
Makaron doprawić solą i białym pieprzem. Posypać drobno posiekaną kolendrą.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 7 maja 2014
Skomentuj pierwszy!