Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Miso z łososiem

W stylu japońskim zupa z pastą miso, łososiem, brokułami i grzybami. Pyszna!

Miso z łososiem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      japońska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 750 ml wywaru rybnego (lub drobiowego lub warzywnego)
  • 1-2 czerwone papryczki chilli
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 500 g filetów łososia
  • 1 pak choi
  • 150 g brokułów (a najlepiej broccolini)
  • 125 g grzybów shitake (lub dwa pęki grzybów enoki)
  • 1-3 łyżki jasnej pasty miso
  • 2 liście limonki (kafir)
  • 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Papryczki przeciąć wzdłuż. Usunąć nasiona. Bardzo drobno pokroić. Imbir pokroić w możliwie najcieńsze płatki.

2.

Grzyby pokroić w plasterki.

3.

Brokuły porozdzielać na różyczki, ewentualnie pokroić w mniejsze kawałki.

4.

Pak choi porozdzielać na liście. Pokroić w poprzek w kawałki o grubości 1-2 cm.

5.

W dużym garnku rozrobić między 1 a 3 łyżki pasty miso ze szklanką bulionu: dać więcej pasty, jeśli nie jest zbyt słona. Ta pasta, którą udało mi się zdobyć była bardzo słona i użyłam 1.5 łyżki.

6.

Wlać resztę bulionu. Dodać liście limonki, papryczki chilli i imbir.

7.

Zagotować bulion.

8.

Do garnka włożyć całego łososia razem ze skórą, jeśli ma. W zależności od wielkości garnka można wcześniej przekroić na 2-3 mniejsze kawałki.

9.

Łososia gotować na małym ogniu przez 8-10 minut, do czasu aż będzie dopiero co cały ścięty. Nie wolno gotować za długo, bo ryba będzie sucha.

10.

Delikatnie wyjąć rybę z garnka i przenieść na talerz.

11.

Do zupy wrzucić grzyby i gotować przez 2 minuty.

12.

Dodać brokuły i gotować przez 2 minuty lub do czasu, gdy będą prawie ugotowane.

13.

Dodać pak choi i gotować kolejną minutę. Ściągnąć z ognia.

14.

Z ryby ściągnąć skórę i wyrzucić. Mięso podzielić na mniejsze kawałki, wielkości kęsów.

15.

Na talerze nalewać zupę. Dodać porcję ryby. Posypać odrobiną świeżej kolendry. Polać 2-4 kroplami oleju sezamowego.

Dodatkowe uwagi:

W oryginale zamiast grzybów shitake pojawiają się dwa pęki grzybów enoki. Dla mnie okazały się nie do zdobycia. Należy je porozdzielać na pojedyncze grzyby i dodać już po ugotowaniu zupy.

Źródło inspiracji:

Gorfon Ramsay

Przepis dodano 2 czerwca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane