Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Stek wołowy marynowany w wasabi

Rewelacyjny stek wołowy marynowany w paście wasabi. Podany z krótko obsmażonym pak choiem w sosie czosnkowo-sojowym. Do tego polecam podawać frytki. Pyszna kombinacja.

Stek wołowy marynowany w wasabi
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      20 minut

Składniki:

  • 1 stek wołowy sirloin (około 200g)
  • 2 łyżeczki pasty wasabi
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 pak choi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

1.

Pastę wasabi wymieszać z łyżką oliwą i szczyptą soli.

2.

Otrzymaną pastą posmarować stek. Można odstawić do marynowania na 1 dobę, ale nie jest to konieczne.

3.

Stek grillować lub smażyć na żeliwnej patelni przez 3 minuty z każdej strony.

4.

Stek przełożyć na talerz, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na maksymalnie 5 minut.

5.

Pak choi przekroić na pół. Czosnek bardzo drobno posiekać.

6.

Na tej samej patelni na której smażył się stek krótko podsmażyć czosnek i wlać sos sojowy. Można dodać trochę tłuszczu.

7.

Dodać pak choi i dokładnie wymieszać z sosem. Pak choi smażyć po 30 sekund z każdej strony.

8.

Podawać pak choi, a obok stek.

Dodatkowe uwagi:

Czas smażenia mięsa dostosować do własnych upodobań. Zgodnie z przepisem wychodzi stek średnio krwisty.

Przepis dodano 30 czerwca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane