Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Żeberka z kiszoną kapustą i ziemniakami z szybkowaru

Tani i bardzo smaczny błyskawiczny jednogarnkowy obiad. Żeberek wcale nie trzeba przysmażać, a ziemniaki można dorzucić do tego samego garnka. Obiad nie wygląda wtedy tak reprezentacyjnie jak przygotowywany tradycyjnie, ale smakuje niemal dokładnie tak samo i rewelacyjnie nadaje się na codzienny rodzinny obiad.

Żeberka z kiszoną kapustą i ziemniakami z szybkowaru
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      25 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 0.8-1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cebula
  • 0.5-0.7 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 4-6 ziemniaków
  • 1 szklanka soku jabłkowego (lub wody)

Wykonanie:

1.

Żeberka podzielić na kawałki po 2-3 kości. Ułożyć na dnie szybkowara.

2.

Kapustę odcisnąć z wody. Ułożyć na żeberkach.

3.

Cebulę pokroić w kostkę.

4.

Cebulę, cukier i kminek oraz dodatkowe ulubione przyprawy do żeberek (polecam 2 liście laurowe, 3-4 suszone śliwki, ewentualnie 2-3 suszone grzybki lub pół kostki wołowej), widelcem trochę wymieszać z kapustą.

5.

Na to wszystko wlać szklankę wody lub soku jabłkowego.

6.

Na samej górze ułożyć ziemniaki, obrane i przekrojone na pół lub na cztery (powinny to być dość duże kawałki).

7.

Garnek zamknąć, nastawić na poziom 2/15 psi/1bar. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 10 minut. Garnek otworzyć metodą szybką (pokrywę polewać zimną wodą do czasu aż ciśnienie opadnie).

8.

Na talerze nakładać ziemniaki, kapustę i żeberka.

Dodatkowe uwagi:

Żeberka i cebulę można oczywiście przysmażyć wcześniej. Mięso jest wtedy ciemniejsze. Ale moim zdaniem zupełnie nie warto tracić na to czasu, bo żeberka robione w ten sposób smakują równie dobrze.

Przepis dodano 8 lipca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane