Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Zupa z czerwonej soczewicy w stylu polskim z szybkowaru

Moja ulubiona zupa z czerwonej soczewicy to ta robiona <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/251/ostra-zupa-z-soczewicy" target="_blank">na modłę indyjską, z mleczkiem kokosowym, chilli itp</a>. Ale zupę z czerwonej soczewicy można też przygotować tak, by przypominała tradycyjną polską grochówkę. Warto zrobić, też jest bardzo smaczna.

Zupa z czerwonej soczewicy w stylu polskim z szybkowaru
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      20 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 kawałek selera
  • 400 g pomidorów z puszki (lub passaty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 l wywaru (z kurczaka lub warzywny)
  • 100 g szynki (najlepiej podwędzanej)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 szklanka grzanek do zupy

Wykonanie:

1.

Do szybkowara przenieść wszystkiego składniki, za wyjątkiem octu. Przy czym cebulę tylko obrać. Marchewkę dokładnie umyć i przeciąć na pół. Seler obrać. Czosnek obrać. Szynkę pokroić w paski.

2.

Garnek zamknąć, ustawić ciśnienie na poziomie 2/15psi/100kPa/1bar. Gdy ciśnienie zostanie osiągnięte, zmniejszyć gaz do najmniejszego stabilnie utrzymującego ciśnienie i gotować przez 7 minut. Garnek odstawić do czasu aż ciśnienie naturalnie opadnie.

3.

Ostrożnie otworzyć garnek. Usunąć liść laurowy. Zupę zmiksowć na puree.

4.

Do zupy dodać łyżkę octu, doprawić solą i pieprzem. Podawać z grzankami.

Źródło inspiracji:

Przepis bazuje na internetowych przepisach na zupę z czerwonej soczewicy z szybkowaru. Uprościłam i skróciłam czas gotowania: i soczewica i warzywa potrzebują do 7 minut gotowania w szybkowarze.

Przepis dodano 8 lipca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane