Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Dżem agrestowy

Gęsty, słodki dżem z agrestu. Jest naprawdę pyszny. A przetarty przez sitko jest bardzo delikatny.

Dżem agrestowy
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      przetwory domowe

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      2 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    4 malutkie słoiczki z zakrętkami

Składniki:

  • 1,2 kg zielonego agrestu
  • 400 g cukru

Wykonanie:

1.

Agrest umyj, oderwij ogonki i czarne wąsy. Włóż do garnka, zasyp cukrem i podgrzewaj na wolnym ogniu. Mieszaj często. Agrest zmiękknie i zacznie się rozpadać. Gotuj całość ok. 1 godziny.

2.

Do takiej ilości dżemu będziemy potrzebowali 4 malutkie słoiczki (takie po koncentracie pomidorowym albo chrzanie). Wyparz je i wytrzyj do sucha, zakrętki również.

3.

Ugotowany agrest zmniejszy objętość, zmieni kolor na ciemno bordowy i zgęstnieje. Przetrzyj go porcjami do innego garnka, przez sitko z drobnymi oczkami. Gdyby dżem się wystudził należy go zagotować i taki gorący nakładać do słoiczków i od razu zakręcać.

4.

Piekarnik nagrzej do 130 st. C i wstaw słoiki, ale tak by sę nie dotykały. Praż je przez 30 minut. Delikatnie wyciągaj i gorące ustawiaj na szmatce do góry dnem. Pozostaw do ostudzenia.

Przepis dodano 15 lipca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane