Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Tarta z owocami lata wg Gordona Ramsay´a
-
Porcje:
1
-
-
Czas całkowity:
3 godziny
-
-
Dodatkowe narzędzia:
forma do tarty o średnicy 28 cm, kulki ceramiczne lub fasola do obciążenia ciasta
Składniki:
- 125 g masła (miękkiego, na ciasto)
- 90 g miałkiego cukru (na ciasto)
- 1 duże jajko (na ciasto)
- 250 g mąki orkiszowej jasnej (typ 630, niemiecki, na ciasto)
- 1-2 łyżki lodowatej wody (na ciasto)
- 250 ml tłustego mleka (na krem)
- 1/2 laski wanilii, wyskrobane nasiona (na krem)
- 50 g miałkiego cukru (na krem)
- 20 g mąki kukurydzianej (na krem)
- 3 żółtka (na krem)
- 100 ml słodkiej śmietanki (na krem)
- 1 łyżka żelatyny w proszku (na krem)
- 250 g świeżych malin (do obłożenia)
- 200 g truskawek (do obłożenia)
- 80 g borówki amerykańskiej (do obłożenia)
- 2-3 łyżki dżemu malinowego bez pestek (glazura)
- 1 łyżka gorącej wody (glazura)
Wykonanie:
1.
Na ciasto utrzyj robotem kuchennym masło i cukier. Dodaj jajko i ucieraj przez 30 sekund. Wsyp mąkę i mieszaj, aż się połączy. Jeśli trzeba, możesz dodać zimną wodę. Na blacie podsypanym mąką zagnieć ciasto. Uformuj z niego dysk, zawiń w folię śniadaniową i włóż do lodówki na 30 minut.
2.
Ciasto wyjmij z lodówki i na podsypanym blacie rozwałkuj. Wyłóż nim tortownicę o średnicy 28 cm, najlepiej z ruchomym dnem, ja użyłam silikonowej bez ruchomego dna. Ciasto, które będzie wystawało poza krawędź, odkrój. Wstaw je następnie do lodówki na 30 minut.
3.
Krem waniliowy przygotuj, wlewając do garnka z grubym dnem mleko, dodając nasiona i laskę wanilii oraz 1 łyżkę cukru. Powoli podgrzewaj, aż mleko prawie się zagotuje. W tym czasie w misce ubij pozostały cukier z mąką kukurydzianą i żółtkami. Gdy mleko zacznie wrzeć, powoli przelej je do masy jajecznej, nieustannie mieszając, najlepiej zrobimy to przy pomocy robota planetarnego bo wtedy on miesza za nas. Po przelaniu mleka przepłucz garnek i przetrzyj do niego przez sitko masę kremową. Wstaw na mały ogień i poczekaj, aż krem zgęstnieje. Ponownie przetrzyj go przez sitko do czystej miski i zostaw do ostygnięcia, mieszając do pewien czas, by nie uformował się kożuch.
4.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Tortownicę z ciastem wyłóż papierem pergaminowym i wysyp dno fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi, aby ciasto się nie wybrzuszało. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut. Zdejmij papier i fasolę, a następnie piecz ciasto jeszcze przez 5 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Następnie wyłóż na docelowy talerz, na którym będzie serwowana. Z formy bez wyciąganego dna będzie trudniej ciasto wyłożyć, ale musimy tak to zrobić by się nie połamało.
5.
Śmietanę ubij na sztywno. Schłodzony krem waniliowy ubijaj przez chwilę, by się rozluźnił. Wmieszaj do niego śmietanę. W mojej wersji do kremu dodałam żelatyny żeby był bardziej zwarty. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Miszamy, odstawiamy na 10 minut. Potem żelatynę należy delikatnie podgrzać aby całkowicie się rozpuściła. Do takiej dodać ze 2-3 łyżki kremu, wymieszać i wlać z powrotem do miski z kremem. Zostawić w lodówce na 10 minut.
6.
Owoce, jeżeli jest taka potrzeba to umyj, dobrze żeby były całkowicie osuszone. Truskawki można pokroić w talarki. Można użyć tylko samych malin tak jak zrobił to Gordon Ramsay. Na ciasto nałóż krem, na to ułóż owoce. Dżem malinowy umieść w miseczce i dodaj (jeśli jest bardzo gęsty) gorącej wody. Rozsmaruj go na owocach. Można pominąć i posypać tartę samym cukrem pudrem.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 15 lipca 2014
Komentarze (2)