Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Angielski flapjack

Tradycyjne tanie, szybkie i proste do przygotowania ciastko angielskie. W tej wersji jest chrupkie i słodkie, ale też dość tłuste. Flapjack można jeść sam, można jeść popijając mlekiem lub kakao. Można też pokruszyć i zalać jogurtem wymieszanym z kwaśnym przetworem z agrestu lub rabarbaru. W każdej wersji pycha.

Angielski flapjack
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      45 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      10 minut

    • Czas pieczenia:

      20 minut

    • Czas leżakowania:

      15 minut

Składniki:

  • 225 g masła
  • 170-225 g cukru (brązowego)
  • 75 g złocistego syropu (lub miodu lub innego syropu )
  • 300 g płatków owsianych

Wykonanie:

1.

W średnim garnku roztopić masło.

2.

Dodać cukier i podgrzewać do roztopienia.

3.

Dodać złocisty syrop, miód lub inny cukrowy syrop. Wymieszać i ściągnąć z ognia.

4.

Dodać płatki owsiane i dokłanie wymieszać.

5.

Wyłożyć na płaską tackę do wypieków i rozłożyć na grubość 1-2cm.

6.

Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Ciasto ma być przypieczone na brzegach, ale po środku może być jeszcze zupełnie miękkie.

7.

Pozostawić w piecu na 15 minut. Wyjąć i pokroić, ale pozostawić w formie. Wyjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Dodatkowe uwagi:

Złocisty syrop, tzw golden syrup nadaje ciastu lepszej konsystencji. Jeśli nie masz możliwości kupienia, to można go zrobić samemu. Ale można też zastąpić innym płynnym słodziwem, jak miód lub syrop klonowy.

Przepis dodano 15 lipca 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane