Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Kiełbasa z ziemniakami i groszkiem z angielskiego pubu

Angielskie kiełbaski z ziemniakami puree i groszkiem, czyli bangers and mash, według przepisu mistrza kuchni pubowej, Toma Kerridga. Jest z nimi więcej pracy niż z <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/966/bangers-and-mash-czyli-kielbasa-w-sosie-cebulowym-oraz-puree-z-ziemniakow" target="_blank">tymi angielskimi kiełbaskami</a>, ale warto. Polecam bardzo.

Kiełbasa z ziemniakami i groszkiem z angielskiego pubu
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      angielska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 8 angielskich surowych kiełbas
  • 600 ml wywaru mięsnego (najlepiej wołowy)
  • 0.5 łyżeczki mielonej gorczycy
  • 0.5 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 900 g ziemniaków (na puree)
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml mleka
  • 300 g groszku mrożonego

Wykonanie:

1.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Brytwankę wstawić do piekarnika, żeby się nagrzewała.

2.

Na patelni kiełbasy obsmażyć dokładnie i dość mocno.

3.

Cebule przekroić na pół i posiekać w półksiężyce.

4.

Do brytwanki przenieść kiełbasy i cebulę. Wywar mięsny wymieszać z oregano, gorczycą i odrobiną soli i pieprzu i przelać do brytwanki.

5.

Brytwankę wstawić do pieca na 30-40 minut lub do czasu aż będą ładnie upieczone z każdej strony. Kiełbasy kilka razy przekręcić w trakcie pieczenia.

6.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Odlać wodę. Ugnieść na puree z dodatkiem 1/3 szklanki mleka i 2 łyżkami masła.

7.

Mrożony groszek wrzucić do garnka z gotującą się wodą i od ponownego zawrzenia gotować 2-3 minuty. Wodę odlać.

8.

Kiełbasy przenieść na talerz i trzymać w cieple. Cały sos przelać do garnka (lub zostawić w brytwance i brytwankę postawić na palniku, jeśli tak się da).

9.

W osobnym małym garnuszku roztopić 2 łyżki masła. Dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać chwilę podgrzewając.

10.

Mąkę z masłem dodać do sosu cebulowego, dokładnie wymieszać i razem chwilę wszystko podgrzewać, aż do zagęszczenia całego sosu.

11.

Na talerze nakładać ziemniaki, kiełbaski polane sosem, a całość posypać groszkiem z wody. Pycha.

Źródło inspiracji:

Tom Kerridge

Przepis dodano 25 sierpnia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane