Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Knedle serowe ze śliwkami i dwoma sosami

Ciasto na knedle z dodatkiem twarogu jest rewelacyjne! Knedle są o wiele smaczniejsze jak te ziemniaczane, ciasto świetnie komponuje się ze śliwkami. Do knedli podaję sos z prawdziwą wanilią i gęsty, zredukowany sos śliwkowy. Słodki obiadek!

Knedle serowe ze śliwkami i dwoma sosami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 40 minut

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 szkl. mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 1/4 szkl. mąki krupczatki
  • 1 duże jajko
  • 1 szczypta soli
  • 8 śliwek węgierek
  • 15 łyżeczek cukru
  • 1/2 szkl. mleka (sos waniliowy)
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki (sos waniliowy)
  • 1 duże żółtko (sos waniliowy)
  • 3 łyżki cukru (sos waniliowy)
  • 1 laska wanilii (sos waniliowy)
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej (sos waniliowy)
  • 10 śliwek (sos śliwkowy)
  • 4 łyżki cukru (sos śliwkowy)

Wykonanie:

1.

Twaróg przełóż do miski, pokrusz widelcem, dodaj mąki, jajko, sól, wyrabiaj ciasto. Ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleiło się, zawiń w folię spożywczą i schłódź je przez 1 godzinę w lodówce (można dłużej).

2.

Ciasto uformuj w wałek, podziel go na 15 części. Śliwki umyj, przekrój, wyjmj pestkę.

3.

Kawałki ciasta spłaszczaj w dłoni, na środku układaj połówkę śliwki, posyp płaską łyżeczką cukru, zawiń do środka formując kulkę.

4.

W dużym garnku zagotuj wodę, knedle wrzucaj na wrzątek, poczekaj aż wypłyną i wtedy gotuj je ok. 5-6 minut. Wykładaj na talerz.

5.

Sos waniliowy: do rondelka wlej mleko i śmietankę, zacznij podgrzewać, wbij żółtko, mieszaj intensywnie, podgotuj nie doprowadzając do wrzenia. Z laski wanilii wyskrob ziarenka, razem z cukrem dodaj do reszty kremu. W kubku rozmieszaj w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną, dolej ciepłego płynu i całość wlej do kremu. Krem podgrzewaj ciągle mieszając, nie powinien się jednakże zagotować. Jeśli pojawią się grudki przelej przez sitko.

6.

Sos śliwkowy: do rondelka wrzuć pokrojone w małe cząstki śliwki. Gotuj sos przez godzinę, powinien się o połowę zredukować, dodaj cukru. Możesz też taki sos zblendować, by był gładki.

Przepis dodano 26 sierpnia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane