Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Kartacze z farszem

O kartaczach tak przeczytamy w słowniku: "potrawa sporządzona z utartych ziemniaków, wypełnionych mięsnym nadzieniem, typowe danie dawnego pogranicza polsko - niemiecko – litewskiego, nadal popularne i lubiane na wschodzie Mazur. Klasyczny ma kształt owalny, budzący skojarzenie z pociskiem artyleryjskim zwanym niegdyś kartaczem". Zwane są też cepelinami, pyzami, kluchami, dziadami. Ważny przy ich robieniu jest wybór ziemniaków - muszą być mączyste, są one oznaczone literką C lub BC.

Kartacze z farszem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    15

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Czas całkowity:

      2 godziny

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1,5 kg surowych ziemniaków
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 350 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego, farsz)
  • 250 g obgotowanych grzybów leśnych (mogą być mrożone, farsz)
  • 1 cebula (farsz)
  • 2 łyżeczki majeranku (farsz)
  • do smaku sól i pieprz (farsz)
  • 1 cebula (okrasa)
  • 250 g boczku (okrasa)
  • kilka łyżek smalcu (lub oleju, okrasa)

Wykonanie:

1.

Ugotowane wcześniej ziemniaki ugnieć dobrze widelcem albo zmiel.

2.

Surowe ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce lub robotem na małych oczkach. Przełóż na sito wyłożone gazą lub ściereczką kuchenną i porządnie odciśnij. Można zostawić je na gazie na 15 minut albo od razu odcisnąć. Ciemnobrązową wodę wylej a biały osad pozostaw - to skrobia, którą wykorzystamy do lepienia kartaczy.

3.

W dużej misce wymieszaj ze sobą ugotowane ziemniaki i surowe oraz skrobię. Masę wyrównaj i podziel na 3. Jedną część masy wyciągnij a w to miejsce nasyp mąki ziemniaczanej (podana ilość jest opcjonalna, może wyjść jej mniej albo więcej). Całość - łącznie z odjętą masą - wyrób na zwarte i jednolite ciasto.

4.

Farsz: grzyby i cebulę lekko zmiel w blenderze, dodaj do mięsa mielonego, dopraw farsz solą, pieprzem i majerankiem.

5.

Z ciasta formujemy na dłoni dosyć duży placek, na sam środek nakładamy 1-2 łyżki farszu. Zawijamy/zamykamy dobrze kartacza uważając, by nadzienie nie wypływało.

6.

Kartacze gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia gotujemy je ok. 15 minut. Najlepiej gotować je partiami i na wolnym ogniu, by się nie rozpadły.

7.

Boczek i cebulę pokrój w kostkę i usmaż na smalcu.

8.

Kartacze podawaj prosto z wody polane boczkiem i cebulką.

Dodatkowe uwagi:

Kartacze ugotowane na świeżo mają jasną barwę, ale po czasie ciemnieją, nie wpływa to na ich smak. Często przez ten kolor nazywane są też szarymi kluchami. Kartacze są smaczne po podsmażeniu, można je też zamrażać.

Do potrawy podawać:

smażony boczek, cebula, słonina

Źródło inspiracji:

Martyna1991 z portalu kulinarnego PP

Przepis dodano 10 września 2014

Komentarze (2)

goszka 13 września 2014 22:08 #1 reply report
Nabrałam ochoty na te kartacze :) Ale mam problem z grzybami leśnymi. Mam do wyboru świeże kurki, pieczarki lub suszone leśne. Jak również shiitake lub inne egzotyczne ;) Co uważasz najlepiej się nada w zastępstwie?
Iwona 19 września 2014 06:56 #2 reply report
Możesz użyć praktycznie każdego rodzaju grzyby, nie wiem tylko jak potraktować suszone w tym przypadku...

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane