Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Bangers and mash czyli kiełbasa w sosie cebulowym oraz puree z ziemniaków

Bardzo tradycyjny obiad angielski. Bardzo szybki, bardzo prosty i bardzo tani. Polecam na codzienny obiad lub kolację.

Bangers and mash czyli kiełbasa w sosie cebulowym oraz puree z ziemniaków
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      angielska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 4 porcje kiełbasy (albo surowe angielskie albo polskie do smażenia)
  • 2 cebule
  • 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki)
  • 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego do gotowania (lub więcej bulionu)
  • 900 g ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie:

1.

Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Odlać wodę. Dodać trochę mleka i masła (lub śmietankę) oraz soli i zrobić puree.

2.

Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki. Usmażyć na odrobinie oleju. Następnie dodać wino i bulion. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut, do czasu aż się zredukuje o połowę. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

3.

Na drugiej patelni usmażyć kiełbasy. Jeśli są surowe, to smażyć aż będą zrobione w środku.

4.

Na talerze nakładać ziemniaki puree oraz kiełbasy polane sosem cebulowym.

Dodatkowe uwagi:

Do takiego dania można dodać zielony groszek lub fasolkę w sosie pomidorowym z puszki (ang. baked beans).

Przepis dodano 11 września 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane