Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Pachnąca lasem, bardzo aromatyczna i delikatna zupa.

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    8

    • Posiłek:

      zupa

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      50 minut

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów leśnych (waga po obraniu)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki smalcu lub innego tłuszczu
  • 3 łyżki kaszki mannej
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1/2 szkl. mleka

Wykonanie:

1.

Grzyby zalej ok. 2-2,5 litrami wody, gotuj na wolnym ogniu ok. 45 minut. Po połowie gotowania wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.

2.

Cebulę poszatkuj i przesmaż na smalcu. Dodaj do zupy. Pod koniec gotowania dodaj kaszkę mannę i energicznie mieszaj rózgą by nie powstały grudki. W kubeczku wymieszaj mąkę z mlekiem i zabiel zupę. Zupę dopraw solą i dużą ilością pieprzu.

Przepis dodano 12 września 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane