Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Łosoś po japońsku w style Pret A Manger

W sieci kawiarń Pret A Manger podają rewelacyjną sałatę sushi z łososiem, ryżem z pomarańczą i imbirem oraz sałatą z czerwonej kapusty. Wyjątkowa kombinacja smaków. Obecnie to mój ulubiony obiad, lekki, aromatyczny i jednocześnie delikatny.

 Łosoś po japońsku w style Pret A Manger
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      japońska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 2 filety z łososia
  • kilka łyżek sosu teryaki (lub sosu ostrygowego)
  • 0.3 czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1 szklanka ryżu sushi (lub risotto lub innego krótkiego)
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1 pomarańcza
  • kilka łyżek sezamu
  • 4 łyżki edamame (młoda świeża soja, opcjonalnie)
  • 1 czerwone chilli (opcjonalnie)
  • 3 gałązki świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 limonka (lub cytryna)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek

Wykonanie:

1.

Filety rybne umyć, osuszyć i każdy posmarować jedną łyżeczką sosu teryaki. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

2.

Kapustę zetrzeć na tarce do ogórków lub poszatkować na bardzo cienkie paski. Marchewkę zatrzeć na grubej tarce. Kolendrę drobno posiekać. Przygotować sos: wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego i sok z limonki. Wymieszać składniki sosu i wymieszać z kapustą, marchewką i kolendrą. Odstawić w chłodne do czasu podania.

3.

Do dużego garnka wsypać szklankę ryżu. Zetrzeć skórkę z połowy pomarańczy oraz mały kawałek imbiru (1-2cm). Zalać 1 i 1/4 szklanki wody. Wymieszać. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Zgasić ogień. I zostawić w ciepłym na 15 minut, żeby ryż doszedł. W tym czasie nie otwierać pokrywki.

4.

Fasolki edamame ugotować w małej ilości osolonej wody. Potrzebują około 5 minut.

5.

Filety rybne usmażyć, najlepiej na żeliwnej patelni grillowanej. Smażyć na średnim ogniu i uważać, żeby nie smażyć za długo. Mięso ma się tylko ściąć w środku. Wtedy będzie najsmaczniejsze.

6.

Na talerze nakładać ryż, surówkę i rybę. Posypać fasolką edamame. Surówkę posypać bardzo dużą ilością sprażonego sezamu. Rybę polać kilkoma kropelkami sosu ostrygowego lub teryaki. Dodać kilka kawałków świeżego lub marynowanego chilli.

Źródło inspiracji:

kawiarnia Pret A Manger

Przepis dodano 29 września 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane