Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Bułki z wieprzowiną "pulled pork" z szybkowaru

Typowo brytyjski posiłek, bardzo mięsny i bardzo sycący. Przygotowanie go w szybkowarze zajmuje mniej niż godzinę. Natomiast, by przygotowywać to mięso w sposób tradycyjny potrzeba około 6 godzin bardzo wolnego pieczenia, jak opisano w <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/513/wolno-pieczona-lopatka-wieprzowa-z-sosem-jablkowym" target="_blank">tym przepisie na łopatkę w sosie jabłkowym</a> lub w tym na <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/760/pulled-pork" target="_blank">pulled pork z karkówki z chutneyem figowo-śliwkowym</a>. Wieprzowinę taką można podawać i na ciepło i na zimno. Nadaje się na kanapki, do bułek, jako dodatek mięsny na pizzę lub do meksykańskich enchilad i tacos. Dlatego warto zrobić więcej i wykorzystać do przygotowania kilku różnych posiłków. Jako dodatek do takiego mięsa można podać zwykły kupny sos BBQ lub musztardę, sos owocowy typu chutney i surówkę z kapusty.

Bułki z wieprzowiną "pulled pork" z szybkowaru
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      kolacja

    • Kuchnia:

      brytyjska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 15 minut

    • Czas gotowania:

      45 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    szybkowar

Składniki:

  • 1.5 kg wieprzowiny na pieczeń (np łopatka, karkówka)
  • 0.5 szklanki czerwonego wytrawnego wina (lub wody)
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 6 dużych bułek hamburgerowych

Wykonanie:

1.

Odciąć skórę z mięsa. Mięso przekroić na 3-4 kawałki. Natrzeć solą i pieprzem. Można dodać też swoje ulubione przyprawy lub sosy do marynowania wieprzowiny. Można odstawić na noc do lodówki, żeby się marynowało, ale nie jest to konieczne.

2.

Cebule obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.

3.

W szybkowarze rozgrzać dwie łyżki masła. Wrzucić cebule, czosnek i papryki i smażyć na średnim ogniu przez 3-5 minut.

4.

Wlać wino i szklankę wody. Dodać kostkę rosołową.

5.

Włożyć wkład do gotowania na parze i ułożyć na nim mięso (lub wrzucić mięso wprost do garnka), a na nim skórę.

6.

Zamknąć garnek. Nastawić na poziom 2/15 psi/1bar/100 kPa. Od czasu osiągnięcia ciśnienia gotować przez 45 minut.

7.

Garnek otworzyć metodą szybką, polewając brzeg pokrywki zimną wodą do czasu aż ciśnienie opadnie.

8.

Sprawdzić mięso. Jeśli jest miękkie i łatwo rozdziela się widelcem, to znaczy, że gotowe. Jeśli mięso jest jeszcze twarde i nie rozrywa się łatwo widelcem, to powtórnie zamknąć garnek i gotować kolejne 10 minut pod wysokim ciśnieniem na poziomie 2.

9.

Mięso przełożyć do dużej misy lub talerza i przy pomocy dwóch widelców porozdzielać na mniejsze kęsy.

10.

Sos w garnku podgrzewać do czasu odparowaniu połowy płynu.

11.

Opcjonalnie, jeśli są chętni, skórę włożyć pod grilla na około 10 minut, do czasu aż resztki tłuszczu się wytopią, a skóra będzie chrupka. Uwaga, skóra jest bardzo ciężko strawna.

12.

Wszystkie składniki można podać osobno lub od razu przygotować kanapki: do bułek nakładać po dużej porcji mięsa i na to trochę papryki z cebulą z sosu. Można nałożyć też jakąś chrupką surówkę z kapusty z cebulą lub chutney owocowy. Osobno można podać sos z garnka do zamaczania bułki.

Dodatkowe uwagi:

Do tych kanapek warto podać chutney jabłkowy, jak opisany w tym <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/513/wolno-pieczona-lopatka-wieprzowa-z-sosem-jablkowym" target="_blank">przepisie na łopatkę w sosie jabłkowym</a> lub <a href="http://www.ala-carte.pl/przepis/758/chutney-figowo-sliwkowy" target="_blank">ten chutney figowo-śliwkowy</a>.

Do potrawy podawać:

jakiś dobry chutney owocowy, surówka z kapusty, musztarda, sos BBQ oraz bułka hamburgerowa lub naleśniki meksykańskie

Przepis dodano 19 października 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane