Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Szynka drobiowa z szynkowaru
-
Porcje:
1
-
-
Czas całkowity:
2 dni
-
-
Dodatkowe narzędzia:
szynkowar
Składniki:
- 0.5 kg udek kurczaka bez kości
- 0.5 kg piersi kurczaka
- 2-3 łyżeczki żelatyny (w proszku)
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku (najlepiej staropolskiego)
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 0.5 łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Wykonanie:
1.
Mięso pokroić w mniejsze kawałki, o boku 2-4cm. Dodać wszystkie pozostałe składniki plus 50 ml wody. Rękoma mieszać przez minutę.
2.
Mięso przenieść do woreczka foliowego umieszczonego już w szynkowarze. Dokładnie ugnieść. Woreczek zawiązać. Szynkowar zamknąć. Wstawić do lodówki na 6-24 godziny.
3.
Na dno wysokiego garnka włożyć ręcznik kuchenny i postawić na nim szynkowar. Zalać do wysokości 3cm poniżej pokrywy szynkowaru.
4.
Garnek z wodą zagotować i natychmiast zmniejszyć gaz tak, żeby woda pozostawała tuż poniżej wrzenia, 80-90 stopni C. Gotować przez 1.5 godziny. W trakcie gotowania można dolać trochę wody do garnka tak, żeby tylko górne 3 cm szynkowara wystawały ponad powierzchnię wody.
5.
Szynkowar wstawić pod zimną wodę, uważając, żeby nie polać pokrywy i nie wlać wody do środka. Gdy się schłodzi, cały szynkowar wstawić do lodówki na noc.
6.
Mięso wyjąć z szynkowaru i folii. Kroić na plasterki. Przechowywać w lodówce.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 24 listopada 2014
Skomentuj pierwszy!