Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Szynka drobiowa z szynkowaru

Wszystkich zmęczonych smakiem kupnej wędliny bardzo zachęcam do ekperymentowania z szynkowarem. Ta domowa szynka drobiowa zachwyci wszystkich. Polecam na wszelkie rodzinne przyjęcia.

Szynka drobiowa z szynkowaru
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    1

    • Posiłek:

      przetwory domowe

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      2 dni

  • Dodatkowe narzędzia:

    szynkowar

Składniki:

  • 0.5 kg udek kurczaka bez kości
  • 0.5 kg piersi kurczaka
  • 2-3 łyżeczki żelatyny (w proszku)
  • 1.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku (najlepiej staropolskiego)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 0.5 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Wykonanie:

1.

Mięso pokroić w mniejsze kawałki, o boku 2-4cm. Dodać wszystkie pozostałe składniki plus 50 ml wody. Rękoma mieszać przez minutę.

2.

Mięso przenieść do woreczka foliowego umieszczonego już w szynkowarze. Dokładnie ugnieść. Woreczek zawiązać. Szynkowar zamknąć. Wstawić do lodówki na 6-24 godziny.

3.

Na dno wysokiego garnka włożyć ręcznik kuchenny i postawić na nim szynkowar. Zalać do wysokości 3cm poniżej pokrywy szynkowaru.

4.

Garnek z wodą zagotować i natychmiast zmniejszyć gaz tak, żeby woda pozostawała tuż poniżej wrzenia, 80-90 stopni C. Gotować przez 1.5 godziny. W trakcie gotowania można dolać trochę wody do garnka tak, żeby tylko górne 3 cm szynkowara wystawały ponad powierzchnię wody.

5.

Szynkowar wstawić pod zimną wodę, uważając, żeby nie polać pokrywy i nie wlać wody do środka. Gdy się schłodzi, cały szynkowar wstawić do lodówki na noc.

6.

Mięso wyjąć z szynkowaru i folii. Kroić na plasterki. Przechowywać w lodówce.

Dodatkowe uwagi:

Można dodać też takie przyprawy jak: łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę cukru pudru lub miodu, tymianek, rozmaryn, oregano i inne suszone zioła. Wiele osób dodaje też sól peklową, która poprawia kolor mięsa, ale ma w sobie niezdrowe azotyny. Dodadek łyżeczki mąki ziemniaczanej poprawia sklejenie kawałków mięsa; szynka lepiej się trzyma po ugotowaniu i łatwiej kroi na plasterki.

Przepis dodano 24 listopada 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane