Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Babka marmurkowa

Klasyczna babka marmurkowa była moim pierwszym w życiu samodzielnym wypiekiem. To dziecinnie proste ciasto, które zawsze wychodzi i wymaga zaledwie kilku minut pracy.

Babka marmurkowa
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      1 godzina 15 minut

    • Czas pieczenia:

      60 minut

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 130-200 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub 2 łużeczki cukru waniliowego)
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru

Wykonanie:

1.

Piekarnik rozgrzać do 180-200 stopni C. Przygotować keksówkę i wysmarować ją odrobiną tłuszczu.

2.

W misce wymieszać miękkie masło, jajka, mąki, cukier, proszek do pieczenia i wanilię.

3.

Dwie trzecie masy przelać do keksówki, a do pozostałej w misce części dodać kakao, mleko i 2 łyżki cukru. Wymieszać. Przelać do keksówki na białą warstwę.

4.

Piec przez 50-60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, że dobrze upieczone.

Źródło inspiracji:

Przepis pochodzi z opakowania na mąkę ziemniaczaną Mondamin.

Przepis dodano 17 grudnia 2014

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane