Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Tofu po japońsku z warzywami i ryżem

Najlepsze danie z tofu. Szybkie i proste do przygotowania. Wymaga użycia kilku orientalnych składników, ale wszystkie te składniki mogę długo przechowywać, a jest to danie do którego będę regularnie wracać.

Tofu po japońsku z warzywami i ryżem
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      japońska

    • Czas całkowity:

      40 minut

Składniki:

  • 200 g twardego tofu
  • 1 oberżyna
  • 1 papryka
  • 4 łyżki sezamu
  • 3 łyżki brązowego miso
  • 2.5 łyżki sake
  • 2.5 łyżki mirin
  • 1.5 łyżeczki sosu sojowego
  • szczypta pieprzu syczuańskiego (lub mielonego chili)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 3 szczypiory
  • 1 czerwone chili
  • 1 jajko
  • kilka łyżek skrobi
  • 1 szklanka ryżu

Wykonanie:

1.

Ugotować ryż i trzymać w cieple.

2.

Przygotować sos: wymieszać pastę miso, sake, mirin, sos sojowy i szczyptę zmielonego pieprzu syczuańskiego. Oberżynę pokroić w kostkę, a paprykę pokroić a plasterki.

3.

Tofu osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę o boku około 2cm.

4.

Przygotować dwa talerzyki na panierkę. W jednym widelcem rozbełtać jajko. W drugim wymieszać 3 łyżki skrobi (mąka ziemniaczana lub kukurydziana; może też być zwykła mąka) z 4 łyżkami nasion sezamu oraz szczyptą soli i pieprzu.

5.

Kawałki tofu obtaczać w jajku, a następnie w sezamie.

6.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Smażyć tofu przez kilka minut, do zabrązowienia sezamu z każdej strony. Tofu ściągnąć z patelni.

7.

Na tą samą patelnię wrzucić oberżynę i smażyć aż się zabrązowi i trochę zmięknie. Dodać paprykę i smażyć kilka minut na mocnym ogniu, aż się zabrązowi z kilku stron.

8.

Na patelnię wrzucić usmażone tofu oraz przygotowany wcześniej sos. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać.

9.

Na talerze nakładać ryż, obok warzywa z tofu. Posypać posiekanym szczypiorkiem oraz posiekanym chili.

Dodatkowe uwagi:

Można użyć marynowanego tofu. Wtedy nie smażyć w sezamie, a jedynie dodać razem z sosem. A na końcu posypać pozostałym sosem.

Przepis dodano 26 stycznia 2015

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane