Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Pasta alla norma

Luźno wzorowane na sycylijskim przepisie spaghetti z oberżyną w pomidorach.

Pasta alla norma
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      włoska

    • Dieta:

      wegetariańska

    • Czas całkowity:

      mniej niż 40 minut

Składniki:

  • 2 oberżyny
  • 2x400 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • kilka łyżek oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 500 g makaronu spaghetti
  • 150 g parmezanu

Wykonanie:

1.

Pokrój oberżyny w prostopadłościany o bokach około 1-3cm. Smaż w dwóch partiach w niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem oregano. Smaż aż sie zabrązowią i zmiękną ale niech pozostaną w miarę jeszcze zwarte.

2.

Odstaw oberżyny na bok. Na patelnię dolej odrobinę oliwy i dodaj czosnek, smaż aż zmięknie. Dodaj ocet winny, smaż krótką chwilę i dodaj puszki pomidorów. Niech się gotują na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut. W trakcie gotowania dodaj do sosu oberżyny. Jeśli chcesz żeby były bardzo miękkie to zaraz na początku. Ale potrawa jest lepsza jeśli są one lekko twarde i dodasz je pod koniec. Posól, popieprz. Pod koniec gotowania dodaj grubo posiekaną bazylię, ale zachowaj kilka listków do dekoracji.

3.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto zachować szklankę wody z makaronu, żeby w razie konieczności rozrzedzić sos.

4.

Na talerze nakładaj makaron, polewaj sosem, posyp średnio grubo startym parmezanem, udekoruj bazylią. Możesz też polać odrobiną oliwy.

Przepis dodano 5 stycznia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane