Zaloguj się żeby móc ocenić.
goszka
Pasta alla norma
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
mniej niż 40 minut
-
Składniki:
- 2 oberżyny
- 2x400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej bazylii
- kilka łyżek oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 500 g makaronu spaghetti
- 150 g parmezanu
Wykonanie:
1.
Pokrój oberżyny w prostopadłościany o bokach około 1-3cm. Smaż w dwóch partiach w niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem oregano. Smaż aż sie zabrązowią i zmiękną ale niech pozostaną w miarę jeszcze zwarte.
2.
Odstaw oberżyny na bok. Na patelnię dolej odrobinę oliwy i dodaj czosnek, smaż aż zmięknie. Dodaj ocet winny, smaż krótką chwilę i dodaj puszki pomidorów. Niech się gotują na wolnym ogniu przez 10 - 15 minut. W trakcie gotowania dodaj do sosu oberżyny. Jeśli chcesz żeby były bardzo miękkie to zaraz na początku. Ale potrawa jest lepsza jeśli są one lekko twarde i dodasz je pod koniec. Posól, popieprz. Pod koniec gotowania dodaj grubo posiekaną bazylię, ale zachowaj kilka listków do dekoracji.
3.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warto zachować szklankę wody z makaronu, żeby w razie konieczności rozrzedzić sos.
4.
Na talerze nakładaj makaron, polewaj sosem, posyp średnio grubo startym parmezanem, udekoruj bazylią. Możesz też polać odrobiną oliwy.
Przepis dodano 5 stycznia 2011
Skomentuj pierwszy!