Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Ciasto czekoladowe z musem
-
Porcje:
10
-
-
Czas całkowity:
5 godzin
-
Czas pieczenia:
30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20-23 cm.
Składniki:
- 250 g masła
- 150 g ciemnej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 7 jajek (dużych)
- 2 łyżki kakao
- 230 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny (w proszku)
- 400 g truskawek
- 3 kostki białej czekolady (do dekoracji)
Wykonanie:
1.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2.
Spód: W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić 150 g masła z 100g ciemnej czekolady i 50 g mlecznej czekolady. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić.
3.
Zmiksować 4 żółtka z 1 łyżką kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
4.
Mikserem ubić 4 białka na sztywną pianę, dodawać partiami 130 g cukru i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
5.
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.
6.
Mus: żelatynę rozpuścić w 80 ml cieplej wody. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić pozostale masło z czekoladą. Ostudzić.
7.
Zmiksować 3 żółtka z resztą kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić 3 białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
8.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną).
9.
Masę wylać na środek upieczonego spodu.
10.
Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.
11.
Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem). Białą czekoladę ścierać na tarce bezpośrednio na ciasto. Każdy kawalek ciasta dekorować świeżymi truskawkami - ilość dowolna. Przyjemność smaku gwarantowana.
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 12 czerwca 2011
Skomentuj pierwszy!