Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Ciasto czekoladowe z musem

Ciemny spód ciasta a na nim delikatny, puszysty mus i wszystko na bazie czekolady. A truskawki stanowią doskonałą przeciwwagę dla czekoladowej słodyczy ciasta.

Ciasto czekoladowe z musem
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      bal dla dzieci

    • Czas całkowity:

      5 godzin

    • Czas pieczenia:

      30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20-23 cm.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 7 jajek (dużych)
  • 2 łyżki kakao
  • 230 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny (w proszku)
  • 400 g truskawek
  • 3 kostki białej czekolady (do dekoracji)

Wykonanie:

1.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 - 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2.

Spód: W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić 150 g masła z 100g ciemnej czekolady i 50 g mlecznej czekolady. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić.

3.

Zmiksować 4 żółtka z 1 łyżką kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.

4.

Mikserem ubić 4 białka na sztywną pianę, dodawać partiami 130 g cukru i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.

5.

Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 - 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem). Nie wyjmować z formy.

6.

Mus: żelatynę rozpuścić w 80 ml cieplej wody. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić pozostale masło z czekoladą. Ostudzić.

7.

Zmiksować 3 żółtka z resztą kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić 3 białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo 100 g cukru i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.

8.

Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną).

9.

Masę wylać na środek upieczonego spodu.

10.

Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc.

11.

Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem). Białą czekoladę ścierać na tarce bezpośrednio na ciasto. Każdy kawalek ciasta dekorować świeżymi truskawkami - ilość dowolna. Przyjemność smaku gwarantowana.

Źródło inspiracji:

<a href="http://www.kwestiasmaku.com" target="_blank">Kwestia smaku</a>

Przepis dodano 12 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane