Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Pierogi leniwe
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 200 g sera białego tłustego
- 150 g ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Wykonanie:
1.
Ziemniaki obrać, ugotować, przestudzić i przecisnąć przez praskę.
2.
Również przez praskę przecisnąć ser.
3.
Do miski w której mamy ziemniaki z serem dodajemy całe jajko, mąkę. Wyrabiamy wszystko razem tak żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Jeżeli ta ilość mąki będzie za mała to troszkę dosypujemy ale nie dużo bo po ugotowaniu ciasto będzie za twarde.
4.
Na stolnicę wysypać troszkę mąki, wyłożyć ciasto i uformować wałek o średnicy ok. 3 cm który pokroić na kawałki ok. 1,5 cm. Kawałki lekko zrolować.
5.
Wodę zagotować, posolić i wrzucać na wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię tylko raz zagotować i wyjmować.
6.
Polać masłem, posypać cukrem i można jeść.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 30 czerwca 2011
Skomentuj pierwszy!