Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Pierogi leniwe

Zwane są też kluskami leniwymi. Z wyglądu przypominają kopytka.

Pierogi leniwe
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - cukry

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 200 g sera białego tłustego
  • 150 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 jajko

Wykonanie:

1.

Ziemniaki obrać, ugotować, przestudzić i przecisnąć przez praskę.

2.

Również przez praskę przecisnąć ser.

3.

Do miski w której mamy ziemniaki z serem dodajemy całe jajko, mąkę. Wyrabiamy wszystko razem tak żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Jeżeli ta ilość mąki będzie za mała to troszkę dosypujemy ale nie dużo bo po ugotowaniu ciasto będzie za twarde.

4.

Na stolnicę wysypać troszkę mąki, wyłożyć ciasto i uformować wałek o średnicy ok. 3 cm który pokroić na kawałki ok. 1,5 cm. Kawałki lekko zrolować.

5.

Wodę zagotować, posolić i wrzucać na wrzątek. Po wypłynięciu na powierzchnię tylko raz zagotować i wyjmować.

6.

Polać masłem, posypać cukrem i można jeść.

Dodatkowe uwagi:

Ta ilość jest dla dwóch osób nie bardzo głodnych lub dla jednej osoby bardzo głodnej. Można również posypać cynamonem, lub polać dobrą gęstą śmietaną.

Przepis dodano 30 czerwca 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane