Zaloguj się żeby móc ocenić.
karina
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
Czas pieczenia:
20 minut
-
Składniki:
- 400 g makaronu muszelki
- 400 g brokułów
- 2 łyżki oliwy
- 400 g filetów kurczaka
- 300 g pieczarek
- 4 łyżki pasty z pomidorów suszonych
- 100 g białego serka z czosnkiem i ziołami (np typu Philadelphia)
- 300 ml śmietanki
- 1 pęczek szczypioru
- 200 g żółtego sera (cheddar)
- 2 ząbki czosnku
- 50 g płatków migdałów (opcjonalnie)
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
1.
Makaron ugotować al dente. Brokuły umyć, połamać w małe różyczki, a nóżki pokroić w małą kostkę. Gotować dwie minuty. Makaron i brokuły odlać i razem wymieszać. Piekarnik nastawić na 200 stopni C.
2.
Filety z kurczaka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe kawałki. Grzyby pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i posiekać.
3.
Na patelni rozgrzać oliwę i na mocnym ogniu obsmażyć kurczaka. Dodać masło i pieczarki i smażyć razem około 3 minut, aż pieczarki zaczną się brązowić. Dodać czosnek i smażyć kolejną 1 minutę. Dodać śmietankę, pastę z pomidorów suszonych oraz biały smakowy serek. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i razem gotować około 5 minut. W tym czasie kurczak powinien już być miękki, ale sos powinien pozostać w miarę rzadki (jeśli robi się bardzo gęsty, to warto dolać trochę więcej śmietanki, mleka lub wody). Przyprawić solą i pieprzem według upodobań.
4.
W dużym naczyniu żaroodpornym na dno wyłożyć makaron z brokułami. Na to wylać sos z kurczakiem. Lekko przemieszać składniki, żeby się trochę wymieszały i żeby cały makaron był pokryty sosem.
5.
Wymieszać posiekany szczypior, starty żółty ser oraz migdały. Równo posypać zapiekankę. Piec około 20 minut, aż ser się stopi i zarumieni.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 6 lipca 2011
Komentarze (1)