Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami

Jedna z najlepszych zapiekanek przygotowywanych u mnie w domu.

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

    • Czas pieczenia:

      20 minut

Składniki:

  • 400 g makaronu muszelki
  • 400 g brokułów
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g filetów kurczaka
  • 300 g pieczarek
  • 4 łyżki pasty z pomidorów suszonych
  • 100 g białego serka z czosnkiem i ziołami (np typu Philadelphia)
  • 300 ml śmietanki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 200 g żółtego sera (cheddar)
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g płatków migdałów (opcjonalnie)
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

1.

Makaron ugotować al dente. Brokuły umyć, połamać w małe różyczki, a nóżki pokroić w małą kostkę. Gotować dwie minuty. Makaron i brokuły odlać i razem wymieszać. Piekarnik nastawić na 200 stopni C.

2.

Filety z kurczaka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe kawałki. Grzyby pokroić w ćwiartki. Czosnek obrać i posiekać.

3.

Na patelni rozgrzać oliwę i na mocnym ogniu obsmażyć kurczaka. Dodać masło i pieczarki i smażyć razem około 3 minut, aż pieczarki zaczną się brązowić. Dodać czosnek i smażyć kolejną 1 minutę. Dodać śmietankę, pastę z pomidorów suszonych oraz biały smakowy serek. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i razem gotować około 5 minut. W tym czasie kurczak powinien już być miękki, ale sos powinien pozostać w miarę rzadki (jeśli robi się bardzo gęsty, to warto dolać trochę więcej śmietanki, mleka lub wody). Przyprawić solą i pieprzem według upodobań.

4.

W dużym naczyniu żaroodpornym na dno wyłożyć makaron z brokułami. Na to wylać sos z kurczakiem. Lekko przemieszać składniki, żeby się trochę wymieszały i żeby cały makaron był pokryty sosem.

5.

Wymieszać posiekany szczypior, starty żółty ser oraz migdały. Równo posypać zapiekankę. Piec około 20 minut, aż ser się stopi i zarumieni.

Dodatkowe uwagi:

Z tych proporcji wychodzą bardzo duże 4 porcje. Zapiekankę można mrozić.

Przepis dodano 6 lipca 2011

Komentarze (1)

Julia_Julia 21 października 2011 17:54 #1 reply report
Super wygląda i ze składników wynika że musi być pyszna.

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane