Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Placki ziemniaczane

Najsmaczniejsze placki są z młodych ziemniaków.

Placki ziemniaczane
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      obiad

    • Kuchnia:

      europejska

    • Czas całkowity:

      1 godzina

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • do smaku sól
  • 50 ml oleju
  • do smaku pieprz

Wykonanie:

1.

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę też potrzeć i dodać do ziemniaków.

2.

Dodać jajko, mąkę, sól, pieprz. Wszystko wymieszać.

3.

Na patelni rozgrzać olej, nakładać łyżką placki, smażyć z obu stron na złocisty kolor.

4.

Od razu podawać.

Dodatkowe uwagi:

Najszybciej zetrzemy ziemniaki i cebulę w sokowirówce. Sok z ziemniaków po przetarciu łączymy z suchą miazgą ziemniaczaną.

Przepis dodano 1 sierpnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane