Zaloguj się żeby móc ocenić.
marysia
Serek z galaretkami
-
Porcje:
10
-
-
Czas całkowity:
3 godziny
-
-
Dodatkowe narzędzia:
tortownica
Składniki:
- 340 g jogurt bałkański
- 1 galaretka wiśniowa
- 1 galaretka agrestowa
- 80 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 olejek migdałowy
- 4 łyżki żelatyny
- 1 szklanka mleka
- 200 g herbatniki petit beurre
- 1 łyżka kakao
Wykonanie:
1.
Żelatynę wsypać do kubka, zalać 5 łyżkami ciepłej wody. Pozostawić na ok. 20 minut.
2.
Dodać szklankę gorącego mleka, zamieszać, podgrzewać na ogniu tak długo aż cała żelatyna się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Wystudzić.
3.
Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance gorącej wody w oddzielnych naczyniach. Dobrze wymieszać żeby żelatyna nie osiadła na dnie. Wystudzić.
4.
Jajka rozbić, rozdzielić żółtka od białek uważając aby ani kropla żółtka nie znalazła się w białku które będziemy ubijać.
5.
Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka utrzeć na jednolitą masę.
6.
Dodać jogurt, zapach oraz mleko z rozpuszczoną żelatyną.
7.
Ubić pianę z białek i na końcu dodać ją do masy. Wymieszać.
8.
Przygotowaną masę podzielić na dwie części, jedną pozostawić białą do drugiej dodać kakao.
9.
Na dnie tortownicy rozłożyć herbatniki. Cześć skruszyć i wsypać żeby wypełnić puste miejsca. Na herbatniki wylać masę, dać do lodówki (najlepiej do zamrażarki) żeby stężała, na nią wylać jedną z galaretek i znowu dać do lodówki. I tak na zmianę, jak jedna warstwa jest twarda wylewamy na nią drugą.
Dodatkowe uwagi:
Przepis dodano 31 sierpnia 2011
Skomentuj pierwszy!