Ostatnio oglądane

F_6_1308498532.jpg

marysia

Serek z galaretkami

Jest to przepis który dostałam od koleżanki, gdy moje dzieci były małe. Uwielbiały ten deser. Umieszczam go na tej stronie na ich prośbę, żeby nie został zapomniany.

Serek z galaretkami
Autor zdjęcia: marysia

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    10

    • Posiłek:

      deser

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      3 godziny

  • Dodatkowe narzędzia:

    tortownica

Składniki:

  • 340 g jogurt bałkański
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1 galaretka agrestowa
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 olejek migdałowy
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g herbatniki petit beurre
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

1.

Żelatynę wsypać do kubka, zalać 5 łyżkami ciepłej wody. Pozostawić na ok. 20 minut.

2.

Dodać szklankę gorącego mleka, zamieszać, podgrzewać na ogniu tak długo aż cała żelatyna się rozpuści, nie dopuszczając do wrzenia. Wystudzić.

3.

Każdą z galaretek rozpuścić w 1 szklance gorącej wody w oddzielnych naczyniach. Dobrze wymieszać żeby żelatyna nie osiadła na dnie. Wystudzić.

4.

Jajka rozbić, rozdzielić żółtka od białek uważając aby ani kropla żółtka nie znalazła się w białku które będziemy ubijać.

5.

Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka utrzeć na jednolitą masę.

6.

Dodać jogurt, zapach oraz mleko z rozpuszczoną żelatyną.

7.

Ubić pianę z białek i na końcu dodać ją do masy. Wymieszać.

8.

Przygotowaną masę podzielić na dwie części, jedną pozostawić białą do drugiej dodać kakao.

9.

Na dnie tortownicy rozłożyć herbatniki. Cześć skruszyć i wsypać żeby wypełnić puste miejsca. Na herbatniki wylać masę, dać do lodówki (najlepiej do zamrażarki) żeby stężała, na nią wylać jedną z galaretek i znowu dać do lodówki. I tak na zmianę, jak jedna warstwa jest twarda wylewamy na nią drugą.

Dodatkowe uwagi:

W oryginalnym przepisie powinny być 2 kubki serka homogenizowanego naturalnego. W przepisie podałam drugą galaretkę agrestową bo taka powinna być, ale prawie nie miałam więc wypróbowałam o smaku ametystowym. Muszę przyznać że bardzo oryginalny smak. Ja wylałam masę do tortownicy o wym.27 cm. ale lepsza by była mniejsza, wówczas galaretki by były bardziej widoczne.

Przepis dodano 31 sierpnia 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane