Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Pieczone udka kurczaka

Udka zapieczone w słodko-pikantnej marynacie, jako smaczny dodatek do obiadu lub na kolację.

Pieczone udka kurczaka
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    5

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      przyjęcia i imprezy

    • Czas całkowity:

      4 godziny

    • Czas przygotowywania składników:

      3 godziny 15 minut

    • Czas pieczenia:

      45 minut

    • Czas leżakowania:

      3 godziny

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

1.

Udka obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy.

2.

Do słoika wlewamy wszystkie płynne składniki, przecisnięty czosnek, posiekany rozmaryn i resztę przypraw. Słoik zakręcamy i potrząsamy nim energicznie, by powstała jednolita emulsja.

3.

Udka nacieramy takim balsamem z każdej strony, układamy ciasno w naczyniu, zawijamy folią i zostawiamy by przeszły aromatem przypraw na ok. 3 godzin w lodówce.

4.

Udka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy je ok. 45 minut w temp. 190 st. C.

Do potrawy podawać:

z bagietką, frytkami, ugotowanymi ziemniakami...

Przepis dodano 31 sierpnia 2011

Komentarze (1)

goszka 16 sierpnia 2012 19:04 #1 reply report
Fantastyczne! Z pośpiechu podsmażyłam i udusiłam na patelni, zamiast piec. I wyszły miodne ;) Mięciutkie, delikatne i pyszne :)

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane