Ostatnio oglądane

F_2_1364317973.jpg

AlaCarte

Przepis podstawowy na chleb

Przepis na prosty chleb pszenny bez dodatków. Jeśli tak jak ja, nie lubisz wyrabiania ciasta, to proponuję użyć robota kuchennego. Wtedy przygotowanie własnego chleba jest dziecinnie proste i uda się każdemu amatorowi. Pomimo tego, że całkowity czas przygotowywania chleba wynosi ponad trzy godziny, to pracujesz przy nim tylko 5 minut!

Przepis podstawowy na chleb
Autor zdjęcia: AlaCarte

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    6

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      3 godziny 15 minut

    • Czas przygotowywania składników:

      5 minut

    • Czas pieczenia:

      40 minut

    • Czas leżakowania:

      2 godziny 30 minut

  • Dodatkowe narzędzia:

    robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta oraz forma do ciast 23cm x 13cm

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml wody (letnia)

Wykonanie:

1.

Do największego pojemnika robota kuchennego (przygotowanego do wyrabiania ciasta) wsyp mąkę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozdrobnij drożdże i wymieszaj z letnią wodą. Włącz malakser i powoli wlewaj cały płyn. Miksuj przez 1-2 minuty, aż utworzy się kuliste, wyrobione ciasto. Jeśli składniki się nie łączą, to dodaj łyżeczkę wody i miksuj kolejną minutę. Uważaj, że nie miksować za długo. Wyłącz malakser, zostaw pojemnik zamknięty i pozwól mu tak postać przez 30 minut. Ponieważ robot kuchenny i pojemnik z ciastem najprawdopodobniej się rozgrzały, ciasto będzie pięknie rosnąć.

2.

Włącz malakser na kilka sekund (najlepiej w trybie pulsacyjnym) tak, żeby ciasto lepiej się ułożyło. Posyp ręce i górę ciasta odrobiną mąki. Wyjmij ciasto z pojemnika i przełóż do foremki. Ja użyłam formy 24 cm x 13 cm, ale węższa forma dałaby ładniejszy bochenek. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, żeby ciasto dalej rosło.

3.

Nastaw piekarnik na 210 stopni C. Piecz przez 40-50 minut. Po wyjęciu z pieca, wyjmij chleb z foremki i ułóż na materiałowej ściereczce, najlepiej górą do dołu. Jedz, gdy wystygnie.

Przepis dodano 14 września 2011

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane