Zaloguj się żeby móc ocenić.
AlaCarte
Przepis podstawowy na chleb
-
Porcje:
6
-
-
Czas całkowity:
3 godziny 15 minut
-
Czas przygotowywania składników:
5 minut
-
Czas pieczenia:
40 minut
-
Czas leżakowania:
2 godziny 30 minut
-
-
Dodatkowe narzędzia:
robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta oraz forma do ciast 23cm x 13cm
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml wody (letnia)
Wykonanie:
1.
Do największego pojemnika robota kuchennego (przygotowanego do wyrabiania ciasta) wsyp mąkę, sól i cukier. W osobnym naczyniu rozdrobnij drożdże i wymieszaj z letnią wodą. Włącz malakser i powoli wlewaj cały płyn. Miksuj przez 1-2 minuty, aż utworzy się kuliste, wyrobione ciasto. Jeśli składniki się nie łączą, to dodaj łyżeczkę wody i miksuj kolejną minutę. Uważaj, że nie miksować za długo. Wyłącz malakser, zostaw pojemnik zamknięty i pozwól mu tak postać przez 30 minut. Ponieważ robot kuchenny i pojemnik z ciastem najprawdopodobniej się rozgrzały, ciasto będzie pięknie rosnąć.
2.
Włącz malakser na kilka sekund (najlepiej w trybie pulsacyjnym) tak, żeby ciasto lepiej się ułożyło. Posyp ręce i górę ciasta odrobiną mąki. Wyjmij ciasto z pojemnika i przełóż do foremki. Ja użyłam formy 24 cm x 13 cm, ale węższa forma dałaby ładniejszy bochenek. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny, żeby ciasto dalej rosło.
3.
Nastaw piekarnik na 210 stopni C. Piecz przez 40-50 minut. Po wyjęciu z pieca, wyjmij chleb z foremki i ułóż na materiałowej ściereczce, najlepiej górą do dołu. Jedz, gdy wystygnie.
Przepis dodano 14 września 2011
Skomentuj pierwszy!