Ostatnio oglądane

F_12_1302632737.jpg

Hanka

Ryba z piczą

Ryba w słodko-kwaśnym sosiku z brzoskwiną i papryką, podana z ryżem na sypko.

Ryba z piczą
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    4

    • Posiłek:

      obiad

    • Czas całkowity:

      30 minut

Składniki:

  • 400 g morszczuka lub pangi
  • 300 g papryki konserwowej
  • 400 g brzoskwini z puszki
  • 2 duże cebule
  • 1.5 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka sosu mango (opcjonalnie)
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz
  • 6 łyżek olej
  • 2 szklanki ryżu

Wykonanie:

1.

Ugotuj ryż na sypko.

2.

Rybę posolić i popieprzyć i pokroić w duże kawałki. Usmażyć na oleju. Wyjąć rybę na osobny talerz, a na patelni usmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jeśli na patelni zostało mało oleju, to należy dolać. Gdy cebulka jest lekko szklista, wlać cały sok z puszki z brzoskwiniami i dusić aż cebulka zmięknie. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i lekko dusić pod przykryciem. Jeśli na patelni jest mało sosu, można dolać dwie łyżki wody. Dodać koncentrat pomidorowy i sos mango i rozprowadzić w sosie. Następnie do sosu wrzucić brzoskwinię pokrojoną w kostkę oraz rybę i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty, aż ryba i brzoskwinia się podgrzeją.

3.

Na talerze nakładać ryż, na niego nakładać rybę z sosem i natychmiast podawać.

Przepis dodano 30 marca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane