Zaloguj się żeby móc ocenić.
Hanka
Ryba z piczą
-
Porcje:
4
-
-
Czas całkowity:
30 minut
-
Składniki:
- 400 g morszczuka lub pangi
- 300 g papryki konserwowej
- 400 g brzoskwini z puszki
- 2 duże cebule
- 1.5 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu mango (opcjonalnie)
- do smaku sól
- do smaku pieprz
- 6 łyżek olej
- 2 szklanki ryżu
Wykonanie:
1.
Ugotuj ryż na sypko.
2.
Rybę posolić i popieprzyć i pokroić w duże kawałki. Usmażyć na oleju. Wyjąć rybę na osobny talerz, a na patelni usmażyć cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Jeśli na patelni zostało mało oleju, to należy dolać. Gdy cebulka jest lekko szklista, wlać cały sok z puszki z brzoskwiniami i dusić aż cebulka zmięknie. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i lekko dusić pod przykryciem. Jeśli na patelni jest mało sosu, można dolać dwie łyżki wody. Dodać koncentrat pomidorowy i sos mango i rozprowadzić w sosie. Następnie do sosu wrzucić brzoskwinię pokrojoną w kostkę oraz rybę i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty, aż ryba i brzoskwinia się podgrzeją.
3.
Na talerze nakładać ryż, na niego nakładać rybę z sosem i natychmiast podawać.
Przepis dodano 30 marca 2012
Skomentuj pierwszy!