Zaloguj się żeby móc ocenić.
Hanka
Leniwe pierogi
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
20 minut
-
Składniki:
- 40 dag twarogu
- 2 jajka
- 20 dag mąki
- szczypta soli
- 200 ml śmietany 18% (zakwaszonej)
- 50 g cukru
Wykonanie:
1.
Twaróg rozgnieść widelcem
2.
Żółtka oddzielić od białek i wrzucić do twarogu. Z białek ubić pianę i też połączyć z twarogiem
3.
Dodawać mąkę, porcjami, i wyrabiać "ciasto" z twarogiem i jajkami. Nie może być zbyt ścisłe bo kluseczki będą twarde.
4.
Całość podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałeczek, rozpłaszczyć go tłuczkiem do mięsa (będzie miał ładne krateczki) i pokroić na kawałki
5.
Wrzucać na wrzątek, odczekać aż wypłyną i gotować jeszcze 3 minuty
6.
Nastawić wodę w niewysokim garnku o większej średnicy i lekko osolić
7.
Wyjąć z garnka, odsączyć i wyłożyć na talerz dodać śmietanke i cukier
Przepis dodano 5 maja 2012
Skomentuj pierwszy!