Ostatnio oglądane

AC_1322235426.jpg

karina

Chleb bananowy

Wilgotny i pyszny chlebek bananowy.

Chleb bananowy
Autor zdjęcia: karina

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      1 godzina 20 minut

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 120 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 190 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 120 g kwaśnej śmietany
  • 60 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

1.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę do chlebków wyłożyć papierem do wypieków. Banany obrać i rozgnieść widelcem.

2.

Masło roztopić i wymieszać z cukrem. Dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać sodę i proszek do pieczenia, wanilię i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać dokładnie. Na końcu dodać orzechy i jedną szklankę rozgniecionych bananów i wymieszać.

3.

Ciasto przelać do formy i piec przez godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy upieczone. Pozostawić ciasto w wyłączonym piecu przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy dla kompletnego wystudzenia.

Przepis dodano 5 lipca 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane