Zaloguj się żeby móc ocenić.

karina
Chleb bananowy
-
Porcje:
12
-
-
Czas całkowity:
1 godzina 20 minut
-
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 120 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 190 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 120 g kwaśnej śmietany
- 60 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę do chlebków wyłożyć papierem do wypieków. Banany obrać i rozgnieść widelcem.
2.
Masło roztopić i wymieszać z cukrem. Dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Dodać sodę i proszek do pieczenia, wanilię i sok z cytryny. Wymieszać. Dodać śmietanę i wymieszać dokładnie. Na końcu dodać orzechy i jedną szklankę rozgniecionych bananów i wymieszać.
3.
Ciasto przelać do formy i piec przez godzinę. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy upieczone. Pozostawić ciasto w wyłączonym piecu przez 10 minut, a następnie wyjąć z formy dla kompletnego wystudzenia.
Przepis dodano 5 lipca 2012
Skomentuj pierwszy!