Ostatnio oglądane

F_3_1399026639.jpg

goszka

Tarta z orzechami włoskimi

Ta niepozornie wyglądająca tarta jest najlepszym ciastkiem jakie jadłam w przeciągu wielu wielu miesięcy. Każdego bardzo zachęcam do spróbowania.

Tarta z orzechami włoskimi
Autor zdjęcia: goszka

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    12

    • Posiłek:

      wypieki

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    forma do pieczenia tarty 24cm oraz kulki ceramiczne

Składniki:

  • 175 g mąki (na tartę)
  • 50 g cukru (na tartę)
  • 85 g masła (na tartę)
  • 1 żółtko (na tartę)
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 200 ml kremówki
  • 200 g orzechów włoskich w połówkach

Wykonanie:

1.

Nastawić piekarnik na 190 stopni C. Przygotować formę do pieczenia tart o średnicy 24cm (tortownica też się nadaje).

2.

W robocie kuchennym wymieszać mąkę, 85g masła (pokrojone w kostkę) i 50g cukru. Wyrabiać kilka minut aż przyjmie konsystencję drobnej bułki tartej. Dodać żółtko jajka oraz 1-2 łyżki wody. Krótko dalej wyrabiać aż utworzy się ubita masa.

3.

Na blacie rozsypać trochę mąki. Rozwałkować ciasto i przy pomocy wałka przełożyć je do foremki. Ciasto się mocno rwie, więc w razie problemów można je zwyczajnie palcami równo rozłożyć w całej foremce. Na ciasto wyłożyć papier do wypieków lub folię aluminiową i rozłożyć ceramiczne kulki do wypieków.Wstawić do lodówki na 10 minut.

4.

Ciasto razem z kulkami piec przez 10 minut. Następnie usunąć kulki i papier i piec kolejne 5 minut.

5.

Do garnka wlać 3 łyżki zimnej wody. Równo rozsypać pozostały cukier (200g). Podgrzewać na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększyć temperaturę i podgrzewać aż cukier przejdzie w ciemny i gęsty syrop. Powinno to zająć kilka minut.

6.

Ściągnąć garnek z ognia i dodać masło. Zamieszać, aż się całkowicie rozpuści. Mieszając dodać śmietankę. Wstawić na palnik i podgrzewać na mocnym ogniu aż mocno się zagęści. Przy tym należy często mieszać i pilnować, żeby masa się nie przypaliła. Jest gotowe, gdy ma konsystencję tężejącej galaretki i po przejechaniu łyżką po dnie garnka widać jego dno.

7.

Do masy dodać orzechy i wylać na upieczone kruche ciasto. Wyrównać widelcem. Wstawić do piekarnika na 8-10 minut, aż cała masa orzechowa zacznie bulgotać.

8.

Kroić i podawać dopiero gdy masa orzechowa ostygnie i stwardnieje, przynajmniej po 15-20 minutach. Ciasto jest pyszne i świeżo po upieczeniu jak i po kilku dniach.

Dodatkowe uwagi:

W przypadku braku kulek ceramicznych do wypieków można użyć grochu lub fasoli. Można też tylko mocno ponakłuwać ciasto widelcem.

Przepis dodano 20 lipca 2012

Komentarze (1)

Iwona 10 listopada 2012 09:52 #1 reply report
Pyszna!! Polecam wszystkim, bo jest w miarę prosta w wykonaniu i rewelacyjnie smakuje! U mnie wszyscy ja polubili i zniknęła już pierwszego dnia, dzisiaj powtórka z przyjemności. Dzięki Goszka!

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane