Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Dyniowe ślimaczki
-
Porcje:
20
-
-
Czas całkowity:
2 godziny
-
Czas pieczenia:
25 minut
-
Składniki:
- 450 g mąki
- 20 g drożdży
- 1/2 szkl. mleka
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 85 g masła
- 200 g puree z dyni (lub 1 mała dynia Hokkaido)
- 1 szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 140 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki startego cynamonu
Wykonanie:
1.
Jeżeli nie mamy gotowego puree z dyni, należy świeżą dynię przekroić, wydrążyć nasiona i połowę upiec w piekarniku ok. 20/30 minut w 180 st. C.
2.
Dynię studzimy, miąższ wydrążamy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.
3.
Roztopić masło, gotować je trochę, ewentualnie zarumienić, ostudzić.
4.
Ciepłe mleko pomieszać z drożdżami i odstawić. Po 5-7 minutach powinna się wytworzyć piana (jeżeli się nie pieni, drożdże są stare i trzeba kupić nowe).
5.
W misce wymieszaj: mąkę, cukier, sól i przyprawy, dodaj 2/3 tego roztopionego masła, dodaj dynię, jajko i wymieszaj, na małych obrotach mikserem miksując przez 5 minut.
6.
Tak przygotowane ciasto pozostaw w misce przykrytej ściereczką na 1 godzinę, powinno podwoić objętość.
7.
Nałóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i posyp je mąką. Wałkiem rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj resztkę roztopionego masła na powierzchni. Wymieszaj cukier brązowy i cynamon. Posyp równomiernie ciasto. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto. Ciasto jest bardzo miękkie, ale nie przejmuj się tym, ważne żeby udało ci się je zrolować i pokroić w poprzek na plastry o boku ok. 1,5 cm.
8.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj prostokątną lub okrągłą blaszkę, jeżeli nie masz odpowiednio dużej mogą być dwie mniejsze.
9.
Rolki ciasta układaj w miarę ciasno na blaszce. W oryginalnym przepisie zalecane jest ponowne wyrastanie ciasta, ale to pominęłam i wsadziłam od razu do pieca. W piecu powinny być ok. 25-30 minut.
Dodatkowe uwagi:
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 26 października 2012
Skomentuj pierwszy!