Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Dyniowe ślimaczki

Dynia w cieście? I w dodatku drożdżowym, wydaje się dziwnym połączeniem, ale jest idealnym. Ciasto jest bardzo jędrne, lekko mokre i naprawdę nie przypomina drożdżowego.

Dyniowe ślimaczki
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    20

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      amerykańska

    • Czas całkowity:

      2 godziny

    • Czas pieczenia:

      25 minut

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 85 g masła
  • 200 g puree z dyni (lub 1 mała dynia Hokkaido)
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/8 łyżeczki kardamonu
  • 140 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki startego cynamonu

Wykonanie:

1.

Jeżeli nie mamy gotowego puree z dyni, należy świeżą dynię przekroić, wydrążyć nasiona i połowę upiec w piekarniku ok. 20/30 minut w 180 st. C.

2.

Dynię studzimy, miąższ wydrążamy umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.

3.

Roztopić masło, gotować je trochę, ewentualnie zarumienić, ostudzić.

4.

Ciepłe mleko pomieszać z drożdżami i odstawić. Po 5-7 minutach powinna się wytworzyć piana (jeżeli się nie pieni, drożdże są stare i trzeba kupić nowe).

5.

W misce wymieszaj: mąkę, cukier, sól i przyprawy, dodaj 2/3 tego roztopionego masła, dodaj dynię, jajko i wymieszaj, na małych obrotach mikserem miksując przez 5 minut.

6.

Tak przygotowane ciasto pozostaw w misce przykrytej ściereczką na 1 godzinę, powinno podwoić objętość.

7.

Nałóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i posyp je mąką. Wałkiem rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj resztkę roztopionego masła na powierzchni. Wymieszaj cukier brązowy i cynamon. Posyp równomiernie ciasto. Zaczynając od dłuższego boku, zroluj ciasto. Ciasto jest bardzo miękkie, ale nie przejmuj się tym, ważne żeby udało ci się je zrolować i pokroić w poprzek na plastry o boku ok. 1,5 cm.

8.

Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Przygotuj prostokątną lub okrągłą blaszkę, jeżeli nie masz odpowiednio dużej mogą być dwie mniejsze.

9.

Rolki ciasta układaj w miarę ciasno na blaszce. W oryginalnym przepisie zalecane jest ponowne wyrastanie ciasta, ale to pominęłam i wsadziłam od razu do pieca. W piecu powinny być ok. 25-30 minut.

Dodatkowe uwagi:

W składnikach jest podana konkretna ilość mąki, ale jeżeli ciasto będzie zbyt lejące należy mąki dodać troszkę więcej, tak by ciasto po wyrobieniu odchodziło od rąk.

Źródło inspiracji:

<a href="http://smittenkitchen.com/blog/2012/10/pumpkin-cinnamon-rolls/" target="_blank">Pumpkin cinnamon rolls</a>

Przepis dodano 26 października 2012

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane