Zaloguj się żeby móc ocenić.
Iwona
Roladki z piersi kurczaka z figami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
1 godzina
-
-
Dodatkowe narzędzia:
2 kawałki papieru o wym. ok. 38x42 cm, przeznaczonego do gotowania i pieczenia, bawełniany sznurek
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4-6 sztuk suszonych fig
- 80 g gorgonzoli
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- do smaku sól i pieprz
- 1-2 łyżki oleju lub oliwy (do smażenia)
Wykonanie:
1.
Pierś, przekrajamy wzdłuż, tworząc kieszonkę. Figi namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 10 minut. Pierś nacieramy z każdej strony ziołami, pieprzem i solą.
2.
Wymoczone figi kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do nich pokruszoną widelcem gorgonzole, mieszamy i dosmaczamy pieprzem.
3.
Każdą kieszonkę nadziewamy farszem i układamy na przygotowany kawałek papieru do pieczenia i gotowania o wymiarach ok. 38x42 cm. Zawijamy szczelnie pierś, zagniatając końce jak w cukierkach i wiążąc je sznurkiem. Odstające końcówki możemy podciąć.
4.
Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu na średnim ogniu, obracając ok. 6-9 minut na każdą stronę. Podczas smażenia pierś się lekko skurczy, a w środku paczuszki, wytworzy się aromatyczny płyn, w którym dodatkowo udusi się pierś.
5.
Po zdjęciu roladek z ognia odczekajmy z 5 minut by mięso odpoczęło i papier nie był taki gorący. Po ściągnięciu papieru mięso pokroić możemy w plastry. Można też mięso podać w papierze i każdy sam je sobie rozpakuje.
Przepis dodano 20 stycznia 2013
Skomentuj pierwszy!