Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Roladki z piersi kurczaka z figami

Roladki z nadzieniem z suszonych fig i gorgonzoli, ciekawe smakowe połączenie. A pierś przygotowana w taki sposób jest niezwykle aromatyczna i delikatna.

Roladki z piersi kurczaka z figami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      część obiadu - białko

    • Kuchnia:

      europejska

    • Okazja:

      obiad rodzinny

    • Dieta:

      zdrowa

    • Czas całkowity:

      1 godzina

  • Dodatkowe narzędzia:

    2 kawałki papieru o wym. ok. 38x42 cm, przeznaczonego do gotowania i pieczenia, bawełniany sznurek

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4-6 sztuk suszonych fig
  • 80 g gorgonzoli
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • do smaku sól i pieprz
  • 1-2 łyżki oleju lub oliwy (do smażenia)

Wykonanie:

1.

Pierś, przekrajamy wzdłuż, tworząc kieszonkę. Figi namaczamy w ciepłej wodzie na ok. 10 minut. Pierś nacieramy z każdej strony ziołami, pieprzem i solą.

2.

Wymoczone figi kroimy w małą kosteczkę, dodajemy do nich pokruszoną widelcem gorgonzole, mieszamy i dosmaczamy pieprzem.

3.

Każdą kieszonkę nadziewamy farszem i układamy na przygotowany kawałek papieru do pieczenia i gotowania o wymiarach ok. 38x42 cm. Zawijamy szczelnie pierś, zagniatając końce jak w cukierkach i wiążąc je sznurkiem. Odstające końcówki możemy podciąć.

4.

Smażymy na patelni z minimalną ilością tłuszczu na średnim ogniu, obracając ok. 6-9 minut na każdą stronę. Podczas smażenia pierś się lekko skurczy, a w środku paczuszki, wytworzy się aromatyczny płyn, w którym dodatkowo udusi się pierś.

5.

Po zdjęciu roladek z ognia odczekajmy z 5 minut by mięso odpoczęło i papier nie był taki gorący. Po ściągnięciu papieru mięso pokroić możemy w plastry. Można też mięso podać w papierze i każdy sam je sobie rozpakuje.

Przepis dodano 20 stycznia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane