Zaloguj się żeby móc ocenić.

Iwona
Chleb orkiszowo - ziemniaczany z orzechami
-
Porcje:
2
-
-
Czas całkowity:
2 godziny 40 minut
-
Czas pieczenia:
30 minut
-
Czas leżakowania:
2 godziny
-
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 500 g mąki orkiszowej (typ 630)
- 200 ml ciepłej wody
- 150 g orzechów (włoskich i laskowych)
- 30 g świeżych drożdży
- 15 g soli
- 10 g nasion kolendry (zmielonych)
- 1 jajko
Wykonanie:
1.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odparowujemy, lekko studzimy i obieramy. W 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, przykrywamy je, pozostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż zaczną pracować.
2.
Grubo siekamy orzechy, rumienimy je lekko na suchej patelni. Mąkę mieszamy w misce z solą, kolendrą i orzechami.
3.
Ciepłe ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy do mąki wraz z jajkiem, drożdżami i resztą wody. Zagniatamy, aby powstało zwięzłe ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, potem dzielimy na pół i z każdej części formujemy podłużny bochenek.
4.
Oba bochenki układamy na blasze wzściełanej pergaminem, przykrywamy, czekamy jeszcze godzinę, aby ponownie wyrosły. Moje wyrosły, ale w szerz, nie zmieniło to jednak ich smaku.
5.
Pieczemy 30 minut w 200 st. C (wnętrze piekarnika warto przed włożeniem chlebków sprykac wodą lub wstawic na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą).
Źródło inspiracji:
Przepis dodano 28 kwietnia 2013
Skomentuj pierwszy!