Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Chleb orkiszowo - ziemniaczany z orzechami

Chleb ziemniaczany z dodatkiem orzechów i mielonej kolendry. Chleb w miarę szybki w przygotowaniu i bardzo aromatyczny i sycący. Z podanego przepisu otrzymamy 2 dosyć duże chlebki.

Chleb orkiszowo - ziemniaczany z orzechami
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    2

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Czas całkowity:

      2 godziny 40 minut

    • Czas pieczenia:

      30 minut

    • Czas leżakowania:

      2 godziny

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g mąki orkiszowej (typ 630)
  • 200 ml ciepłej wody
  • 150 g orzechów (włoskich i laskowych)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 15 g soli
  • 10 g nasion kolendry (zmielonych)
  • 1 jajko

Wykonanie:

1.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odparowujemy, lekko studzimy i obieramy. W 50 ml ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, przykrywamy je, pozostawiamy w ciepłym miejscu i czekamy, aż zaczną pracować.

2.

Grubo siekamy orzechy, rumienimy je lekko na suchej patelni. Mąkę mieszamy w misce z solą, kolendrą i orzechami.

3.

Ciepłe ziemniaki rozgniatamy na puree, dodajemy do mąki wraz z jajkiem, drożdżami i resztą wody. Zagniatamy, aby powstało zwięzłe ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, potem dzielimy na pół i z każdej części formujemy podłużny bochenek.

4.

Oba bochenki układamy na blasze wzściełanej pergaminem, przykrywamy, czekamy jeszcze godzinę, aby ponownie wyrosły. Moje wyrosły, ale w szerz, nie zmieniło to jednak ich smaku.

5.

Pieczemy 30 minut w 200 st. C (wnętrze piekarnika warto przed włożeniem chlebków sprykac wodą lub wstawic na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą).

Źródło inspiracji:

przepis zmodyfikowany, z magazynu "Kuchnia" nr. 4

Przepis dodano 28 kwietnia 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane