Ostatnio oglądane

F_7_1370418383.jpg

Iwona

Zawijańce drożdżowe z cebulką

Z chrupiącą skórką i puchatym miąższem, o posmaku prażonej cebulki. Idealne do grilla, ale smaczne też z masełkiem.

Zawijańce drożdżowe z cebulką
Autor zdjęcia: Iwona

Dodaj do listy zakupów

  • Porcje:

    3

    • Posiłek:

      wypieki

    • Kuchnia:

      polska

    • Okazja:

      grill

    • Czas całkowity:

      1 godzina 45 minut

    • Czas pieczenia:

      15 minut

    • Czas leżakowania:

      1 godzina 15 minut

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 450 g mąki orkiszowej (typ 630, i trochę do podsypania)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżeczki soli

Wykonanie:

1.

W misce mieszamy drożdże z wodą i cukrem, zostawiamy pod przykryciem, by drożdże zaczęły pracować (muszą się spienić).

2.

Cebulę kroimy na drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy do zbrązowienia, pod sam koniec dorzucamy tymianek, mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, aż poczujemy aromat tymianku. Zostawiamy do ostudzenia.

3.

Do miski z drożdżami dodajemy mąkę, sól i ostudzoną cebulę. Mieszamy porządnie razem i dobrze zagniatamy. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie, ok. 1 godz., i podwoi objętość.

4.

Po tym czasie ciasto należy ponownie zagnieść, można je składać. Dzielimy ciasto na 3 części, a każdą z nich jeszcze na 3 części. Formujemy wałki na długość blachy do pieczenia. Skręcamy ze sobą po 3 wałki i kładziemy na blasze. Czekamy 15 minut, by wyrosły.

5.

Piekarnik rozgrzewamy do 210 st. C, wkładmy ciasto i pieczemy ok. 15-20 minut. Zawijańce powinny być rumiane.

Przepis dodano 2 maja 2013

O Ali Carte | Regulamin | Kontakt | Full feed | Ciasteczka/Cookies | Wpisy sponsorowane